Savantii NASA sustin ca vitamina B3 nu provine de pe Terra

    Terra - Trecut, Prezent ?i Viitor
    Savantii NASA sustin ca vitamina B3 nu provine de pe Terra
    Savantii NASA sustin ca vitamina B3 nu provine de pe Terra

    Vitamina B3 ar fi ajuns pe Terra prin intermediul meteoritilor si a contribuit la aparitia vietii pe planeta noastra, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la NASA, informeaza dailymail.co.uk.

    Pamantul primitiv ar fi beneficiat de o „aprovizionare” extraterestra cu vitamina B3, livrata de meteoritii bogati in carbon, afirma savantii de la NASA, care au analizat amestecul de ingrediente aduse pe Terra de aceste corpuri ceresti.

    Studiul vine in sprijinul teoriei potrivit careia viata de pe Terra ar fi aparut gratie unor molecule create in spatiu, care „calatoresc” de la o planeta la alta prin intermediul meteoritilor.

    Desi cercetatorii nu cunosc deocamdata felul in care s-au format aceste „ingrediente”, ei considera ca fragmentele de gheata radioactiva au alimentat reactiile chimice care au produs vitamina B3.

    „Vitamina B3, denumita si acid nicotinic sau niacina, este un precursor al lui NAD (nicotinamida adenina dinucleotida), care este esentiala pentru metabolism si are probabil o origine foarte indepartata”, a declarat Karen Smith, de la Pennsylvania State University, coordonatoarea studiului.

    Nu este pentru prima data cand vitamina B3 a fost gasita in meteoriti. In 2001, cercetatorii de la Arizona State University, coordonati de Sandra Pizzarello, au descoperit aceasta vitamina in meteoritul cazut in Lacul Tagish din Canada.

    In noul studiu, realizat la Laboratorul de astrobiologie analitica din cadrul Centrului spatial Goddard, Karen Smith si colegii ei au analizat mostre prelevate din opt meteoriti bogati in carbon si au descoperit ca acestia contineau vitamina B3 in concentratii care variau de la 30 si pana la 600 parti la un miliard.

    „Am descoperit un tipar – mai putina vitamina B3 (si alti acizi piridin-carboxilic) a fost descoperita in meteoritii desprinsi din asteroizii care au fost mai puternic alterati de apa lichida”, a adaugat cercetatoarea americana. „O explicatie ar fi ca aceste molecule au fost distruse in timpul contactului prelungit cu apa lichida”, a mai spus aceasta.

    Asteroizii si cometele sunt considerate un fel de ramasite originale din timpul formarii Sistemului Solar, iar meteoritii sunt acele fragmente desprinse din asteroizii care trec pe langa Terra sau se prabusesc pe planeta noastra.

    Atunci cand asteroizii se ciocnesc cu alti asteroizi, ei se sparg in mai multe fragmente, iar unele dintre acestea cad in cele din urma pe Terra sub forma de meteoriti.

    Desi meteoritii sunt fragmente considerate foarte valoroase desprinse din asteroizi, ei sunt arareori recuperati imediat dupa ce cad pe Terra. Astfel, ei devin vulnerabili in fata contaminarii cu elementele chimice si cu formele de viata terestre.

    Savantii de la NASA se indoiesc insa ca vitamina B3 si alte molecule descoperite in meteoritii analizati ar proveni de pe Terra.

    Ei cred acest lucru deoarece vitamina B3 a fost descoperita alaturi de izomerii ei structurali – molecule inrudite care au aceeasi formula chimica, dar ale caror atomi sunt atasati intr-o ordine diferita. Aceste „altfel de molecule” nu sunt folosite de formele de viata terestre.

    Daca procesul de contaminare cu viata terestra ar fi fost sursa prezentei vitaminei B3 in meteoriti, atunci doar aceasta vitamina ar fi trebuit sa fie gasita, nu si izomerii ei structurali.

    Concentratiile de vitamina B3 sunt la randul lor corelate cu timpul in care asteroidul parental a fost contaminat cu apa lichida.

    Cercetatorii considera ca aceasta corelatie cu conditiile existente pe asteroizi nu ar mai exista daca vitamina B3 ar fi un rezultat al contaminarii cu viata terestra.

    NASA intentioneaza sa organizeze o serie de experimente stiintifice in viitorul apropiat, in conditii considerate „mai realiste”, pentru a intelege mai bine felul in care vitamina B3 se formeaza pe granule de gheata in spatiu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *