Schweighofer nu stie nimic despre neregulile gasite de autoritati la fabricile sale

Reprezentantii companiei: „Dupa mai mult de cinci saptamani de controale zilnice, nu am primit inca de la inspectori indicii privind nereguli sau infractiuni savarsite de compania noastra”
Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, nu a avut reactie dupa ce, saptamana trecuta, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a transmis la Parchetul General o serie de rapoarte dupa controalele efectuate de institutie la operatori din sectorul forestier, in urma carora a constatat mai multe nereguli, fiind vizata si compania austriaca.
Insa, contactati de ziarul BURSA, reprezentantii Schweighofer sustin ca inspectorii MMAP inca nu le-au oferit nicio informatie privind nereguli sau infractiuni savarsite de companie la fabricile din tara noastra.
Acestia ne-au declarat: „Holzindustrie Schweighofer a oferit intregul sprijin si a cooperat pe deplin cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pe tot parcursul desfasurarii controalelor efectuate in fabricile noastre, in pofida naturii impovaratoare a acestora. Pana in prezent, dupa mai mult de cinci saptamani de controale zilnice efectuate la fabricile noastre de catre peste 40 de inspectori, nu am primit inca, din partea acestora, nici un indiciu privind nereguli sau infractiuni savarsite de compania noastra. Deoarece nu am fost inca informati cu privire la constatarile rapoartelor de control, nu le putem comenta”.
Potrivit surselor citate, activitatea Holzindustrie Schweighofer este monitorizata in mod regulat de catre auditori internationali, independenti, care verifica provenienta legala a lemnului prelucrat in fabricile sale. „Am fost intotdeauna gata sa sprijinim orice actiune legala si juridica axata pe protectia resurselor naturale, in special pe protectia padurilor. Suntem gata sa continuam sa oferim intregul nostru sprijin si cooperarea noastra in calitate de investitor responsabil in Romania”, ne-au mai spus reprezentantii Schweighofer.
Un comunicat MMAP arata ca investigatiile au inceput dupa aparitia in presa a mai multor articole care prezentau posibile nereguli produse in sectorul forestier. Astfel, in perioada 7 mai – 12 iunie, ministrul Gratiela Gavrilescu a declansat un amplu control la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Sebes si Radauti, precum si la sediile principalilor furnizori de materiale lemnoase catre compania austriaca. Ministerul Mediului a transmis ca scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.
Reprezentantii MMAP au spus ca, dupa verificarea stocurilor fizice declarate si a inregistrarilor contabile, au identificat o serie de nereguli, precum suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fara provenienta legala, rezultat din taieri ilegale, inadvertente privind modul de receptie si inregistrare a materialelor lemnoase, existenta de material lemnos receptionat cu documente din care nu rezulta clar provenienta, diferente intre cantitatile de masa lemnoasa inscrise in avizele de insotire si cantitatile de masa lemnoasa receptionate sau raportarea in Sistemul de Urmarire a Masei Lemnoase (SUMAL) a unor avize de insotire fictive, de catre diversi agenti economici. MMAP a mai precizat ca nu poate furniza detalii cuprinse in rapoartele de control, pana la finalizarea anchetei.
Amintim faptul ca Holzindustrie Schweighofer a fost acuzata, in repetate randuri, de nereguli privind activitatea sa din tara noastra, principalul „inamic” fiind organizatia non-guvernamentala Neuer Weg. Cel mai mare procesator de rasinoase din tara noastra a fost acuzat, in luna aprilie, ca ar fi acceptat sa cumpere lemn taiat ilegal din Romania si, recent, ca ar fi prejudiciat statul si furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, potrivit Neuer Weg. Oficialii companiei austriece au reactionat la acuzatiile repetate si au decis sa dea in judecata organizatia non-guvernamentala, pentru calomnie si publicarea unor informatii neadevarate, urmand ca procesul sa se judece la Tribunalul din Viena.
Precizam, totodata, ca la ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de presedintele Klaus Iohannis, au fost analizate, printre altele, riscurile si vulnerabilitatile la adresa patrimoniului forestier national, determinate de defrisarile ilegale de paduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *