Seful Garzii de Mediu, pe faras

0
316

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a intrat in vizorul libe-ralilor, care nu-l mai doresc la sefia institutiei. Deciziile luate de Popa au creat un haos fara precedent la Garda de Mediu, institutia fiind aproape nefunctionala in momentul de fata.

Vehement contestat de subalternii sai, comisarul-ge-neral Octavian Popa a fost luat la ochi si de sefii sai pe linie de partid si chiar de premierul Calin Popescu Tariceanu. Atat surse din Guvern si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, cat si din Partidul National Libe-ral confirma ca decizia a fost deja luata, si anuntul ca Octavian Popa nu mai este seful Garzii Nationale de Mediu va fi facut cat de curand. Popa este acuzat ca a creat un haos de nedescris la Garda de Mediu, unde ar exista si probleme in ceea ce priveste gestionarea unor fonduri, folosite pentru alt scop decat acela pentru care au fost repartizate institutiei. Popa, presedinte al filialei Tulcea a PNL si fost pedagog, a fost numit la GNM la inceputul anului trecut, exclusiv pe criterii politice, neavand nici un fel de pregatire in domeniu. Inainte de a fi „uns” comisar-sef, cel poreclit Popicu” a fost in carti pentru a deveni secretar de stat la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, condus de Cristian David. In presa au aparut si informatii potrivit carora Popa ar viza si scaunul de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Dupa venirea la condu-cerea Comisariatului General al Garzii de Mediu, lucrurile au luat o turnura dezastruoasa pentru institutie. Angajatii din toata tara s-au revoltat impotriva lui Popicu”. Libe-ralul a facut o serie de schimbari, operate pe criterii politice. Unii din cei care au fost dati afara abuziv de la Garda de Me-diu deja au in-ceput sa castige procesele in tara.

ILEGAL. Unele dintre masuri sunt ilegale, in opinia celor care le-au suportat consecintele. Popa a promovat Hotararea de Guvern 1224/2007, actualizata, prin care au fost desfiintate cele opt comisariate regionale ale Garzii de Mediu. Dupa parerea comisarilor de mediu din tara, HG este absolut nefundamentata si a produs o zguduire din temelii a intregii structuri a Garzii de Mediu in teritoriu. Practic, toata activitatea – organizata astfel din 2003 – a fost data peste cap. Nici la momentul actual HG nu poate fi respectata: la nivelul celor opt comisariate regionale erau angajate 80 de persoane la Departamentul Administrativ. Este clar ca la 43 de judete (cu numai patru persoane la administrativ: contabilitate – doua persoane, resurse umane – o persoana, administrativ – o persoana) este nevoie de 172 de persoane. Adica, numai la Departamentul Administrativ mai trebuie angajate 92 de persoane la nivel national al Garzii de Mediu, pentru functionarea minimala a comisa-riatelor judetene care au primit personalitate juridica! Cum sa se faca aceste angajari daca HG 1224/2007 spune ca „numarul de personal va ramane acelasi!?”.

Toate astea au condus la faptul ca in momentul de fata GNM este ne-func-tio-na-la, o institu-tie de verificare si control nu are in a-cest mo-ment un pro-ces-verbal, pentru a da amenzile, care sa fie validat.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.