Pranz ecologic: Romania refuza OMG

Romania, una dintre tarile euro-pene cele mai receptive la produsele modificate genetic si cu legislatiile cele mai permisive, si-ar putea schimba, in sfarsit, pozitia in acest an. Ministrul Mediului, Attila Ko-rodi (foto), a declarat ieri ca va infiinta la minister o Co-misie pentru biodiversitate care va analiza toate studiile existente in acest moment in ceea ce priveste OMG. In functie de raportul prezentat de Comisia pentru biodiversitate (care va fi functionala incepand din 14 aprilie), ministrul Korodi este dispus sa inainteze un proiect de hotarare de guvern pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810. Acesta este singurul soi care a primit auto-rizatia pentru a fi cultivat in scopuri comerciale in UE.

INTALNIRE. La un pranz cu produse ecologice, nemodificate genetic, organizat ieri la Muzeul Taranului Roman de Greenpeace Romania, ministrul Korodi a spus ca nu au fost realizate suficiente studii asupra efectelor cultivarii soiului de porumb modificat genetic asupra sistemelor ecologice din Romania. Interzicerea culturilor de cereale modificate genetic ar putea duce la cresterea prosperitatii in mediul rural, fermierii putand beneficia de pe urma cresterii cererii globale de produse agricole organice. El i-a indemnat pe tarani sa se orienteze catre agricultura eco. „Este deja o certitudine ca alimentele ecologice imbunatatesc semnificativ calitatea vietii si sanatatea populatiei. Potri-vit unui studiu al specialistilor britanici s-a constatat ca fructele si legumele ecologice contin pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta sustin ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. De asemenea, contin un nivel mai ridicat de mi-nerale. Laptele provenit de la animale hranite cu furaje ecologice contine cu pana la 90% mai multi antioxidanti”, a declarat Korodi.

Bio

Si pentru ca a fost un pranz cu produse ecologice, la evenimentul de la Muzeul Taranului s-au servit ciorba si paste ecologice. De asemenea, cativa producatori autohtoni si-au prezentat alimentele sanatoa-se, fara chimicale si OMG: paste fainoase de la Petras Bio, branzeturi produse in Gospodaria Ecologica Lavinia si Willi Schuster din Mosna, paine si faina Naturalia, miere si siropuri de fructe bio de la Tremot din Baicoi si vin din struguri eco de la Statiunea de Cercetare „Murfatlar”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *