La aproape noua luni de la cutremurul devastator, care s-a soldat cu moartea a peste 80.000 de oameni in provincia chineza Sichuan, mai multi oameni de stiinta sugereaza ca seismul ar fi putut fi provocat existenta de unui baraj de acumulare, construit in apropiere de falia seismica.
Un cercetator de la Columbia University este de parere ca seismul ar fi putut fi provocat de cele peste 320 de milioane de tone de apa, acumulate in barajul Zipingpu, care este construit la o distanta de aproximativ un kilometru de o binecunoscuta falie seismica. Concluziile cercetarilor sale, prezentate in luna decembrie la Uniunea Americana de Geofizica, coincid cu descoperirile geofizicienilor chinezi, care confirma faptul ca barajul a provocat modificari semnificative in zona, din punct de vedere seismic.
„Nu spun ca seismul nu s-ar fi produs daca nu ar fi fost construit barajul”, spune Fan Xiao, inginer sef la Biroul de Geologie si Minerale din Sichuan. „Totusi, este posibil ca existenta barajului sa fi modificat intensitatea sau momentul producerii acestuia”, explica el.
Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta considera ca un cutremur ar fi putut fi provocat de un baraj de acumulare. O situatie similara, dar la scara mult redusa, s-a petrecut in India, in anul 1967, cand un seism cu o magnitudine de 6,4, care s-a soldat cu 180 de morti, se presupune ca s-ar fi produs din pricina apropierii de barajul Konya.
Sursa: Antena 3