Seminar dedicat reducerii poluarii, la Balta Alba

Seminar dedicat reducerii poluarii, la Balta Alba

Potrivit comunicatului de presa al Ministerului Mediului si Padurilor, astazi, in comuna Balta Alba are loc, la aceasta ora, o comunicare cu prilejul Seminarului dedicat reducerii poluarii cu nutrienti a surselor de apa. Seminarul este un eveniment derulat in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.
Specialistii din cadrul Unitatii de Management a Proiectului vor prezenta Proiectul “Controlul Poluarii cu Nutrienti” si vor detalia masurile de protectie a solului si apelor in contextul actual. Pana acum, in comuna Balta Alba, au fost finalizate doua platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd si s-au construit 180 de platforme individuale. Detalii referitoare la stadiul investitiilor, in documentul atasat. La conferinta de presa participa :
– Sorin Radulescu – Ministerul Mediului
– Prof. dr. ing. Vladimir Rojanschi – Universitatea Ecologica Bucuresti
– Sorin Gheorghe -Institutia Prefectului, judetul Buzau
– Mihaela Pirvu -consilier, DAPI, Consiliul Judetean Buzau
– Georgian Calota – primarul comunei Balta Alba
– reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului
– comisari ai Garzii de Mediu
Rolul acestor intalniri cu cetatenii este de informare si educare a omului de rand pentru schimbarea obiceiurilor pe care acesta le practica in gospodarie si care au dus la poluarea surselor de apa. Expertii de mediu identifica si transmit fermierilor, agricultorilor, localnicilor si autortitatilor locale cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii :
– depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate
– amplasarea latrinelor la distanta de fantani
– constructia corecta a fantanilor si protejarea apei
– utilizarea fertilizantilor naturali si a gunoiului de grajd numai in perioadele optime pentru culturi si respectarea perioadelor de interdictie impuse de lege
– practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive
– masuri de igienizare in cadrul gospodariilor
Preocuparea pentru pastrarea surselor de apa este o prioritate in contextul in care peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.
Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata, odata consumata, scade rezistenta generala a organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara. Nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina. Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti, intre care se numara si comuna Balta Alba. Campania de promovare a Proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului. Este afectata sanatatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie. Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Ecaterina Stroescu
UPDATE:
Sorin Radulescu, reprezentant la Ministerului Mediului : Pana acum, in comuna Balta Alba, au fost finalizate doua platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd, in localitatile Amara si Baile. S-au construit 180 de platforme individuale pentru depozitarea temporara a gunoiului si separarea acestuia de alte deseuri menajere. S-au livrat echipamente pentru transportul si manevrarea gunoiului (2 tractoare, 1 incarcator frontal, 4 remorci, o masina imprastiat gunoi, o cisterna vidanja).
Sorin Gheorghe – Institutia Prefectului, judetul Buzau:
Investitiile ca cea din comuna in care ne aflam sunt absolut necesare pentru a reduce pentru a reduce poluarea apelor si a solului. Extrem de important este ca si oamenii sa con?tientizeze riscurile acestui tip de poluare, sa afle ca aceasta poate fi redusa printr-o depozitare corespunzatoare a deseurilor si sa practice o agricultura ecologica pentru cresterea calitatii vietii oamenilor si a imbunatatirii mediului inconjurator.tin sa felicit reprezentantii Ministerului Mediului ca au facut posibila punerea in practica a masurilor cuprinse in proiectul Controlul Integrat al poluarii cu Nutrienti. Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Limita sanitara maxima admisa pentrunitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Prof.dr.ing Vladimir Rojanschi:
Nu vin autoritatile sa-ti protejeze apa! Daca tu nu esti in stare sa-ti protejezi sursa de apa este o lipsa de intelegere a organismului si naturii in care traiesti. Filozofia Proiectului nostru este ca insistand pe un indicator poluant, dar nu e singurul, sa incercam sa disimulam in teritoriu, cu ajutorul presei, al tuturor, aceasta cultura a apei si aceasta cultura a tehnologiilor de aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *