Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare
Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

In lupta initiata de autoritatile din Baia Mare impotriva poluarii, respectiv impotriva prelucrarii de pirite aurifere cu ajutorul cianurilor, se implica si mai multi politicieni maramureseni, care sunt convinsi ca reluarea activitatii Romaltyn poate provoca mari probleme comunitatii. Unul dintre parlamentarii care si-au aratat public opozitia fata de procedura de cianurare este senatorul PSD Liviu Marian Pop. Acesta a spus ca, in perioada urmatoare, va declansa o campanie de constientizare in randul elevilor si parintilor cu privire la pericolul care planeaza asupra municipiului maramuresean.

Aratand ca pana in acest moment a refuzat sa comenteze tocmai pentru a nu-si crea „dusmani inutil“, senatorul Liviu Marian Pop este decis sa faca mai multe demersuri pentru constientizarea baimarenilor asupra efectelor nocive ale cianurii.

In calitatea mea de profesor, o sa incerc sa constientizez si eu si colegii mei din invatamant parintii, elevii si cetatenii municipiului Baia Mare, care este efectul cianurii, efectul, real si efectul ascuns. O sa chem si eu niste experti in Baia Mare sa faca o informare a cetatenilor, pentru ca eu am citit poate nu tone, dar sute de hartii pe subiectul acesta si nu mi-e clar, ca simplu cetatean, care este efectul si cum este efectul“, a spus senatorul.

Acesta a aratat ca, inaintea oricaror profituri financiare sau interese personale, in mintea fiecaruia ar trebui sa primeze siguranta si sanatatea baimarenilor. „Nu-mi doresc redeschidere nici la Rosia Montana, nici la Baia Mare a unor perimetre care sa duca la periclitarea sanatatii cetateanului din zona respectiva. Deci, pana la urma, nu punem interesul economic inaintea interesului de sanatate al fiecarui cetatean“, a adaugat demnitarul.

In ceea ce priveste situatia din Baia Mare, acesta a mai spus ca inainte de orice ar trebui sa se vada exact ce anume se va prelucra si in ce conditii. „Daca noi nu stim ceea ce inseamna o prelucrate de minereu – oricare minereu ar fi -, ca impact asupra sanatatii cetateanului, facem totul de pomana. Si atunci clar ca odata cu redeschiderea perimetrului trebuie sa negociem. Subiectul este unul foarte sensibil – o negociere de prelucrare, ce putem prelucra“, a incheiat Liviu Marian Pop.

Senatorul a mai spus ca, in prima faza, se va consulta cu colegii sai de breasla, iar in urma discutiilor purtate cu experti in domeniu va demara campania de constientizare asupra efectelor pe care cianura le are asupra sanatatii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente