Politicieni din Ungaria cer blocarea proiectului Rosia Montana: Suntem cu cianura in gat

Politicieni din Ungaria cer blocarea proiectului Rosia Montana: Suntem cu cianura in gat
Politicieni din Ungaria cer blocarea proiectului Rosia Montana: Suntem cu cianura in gat

Guvernul Ponta a adoptat proiectul de lege care permite exploatarea aurului la Rosia Montana si va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Decizia Guvernului a starnit nu doar indignarea romanilor care se opun exploatarii si care au anuntat deja ca vor iesi duminica in strada, ci si a unor formatiuni politice din Ungaria.

“Guvernul Orban trebuie sa intervina impotriva exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Este inacceptabil ca mina sa fie redeschisa. Guvernul doarme si noi suntem cu cianura in gat”, se plange alianta electorala Egyutt-PM, citata deNepszava si de Nepszabadsag.

“Fara sa prezinte vreo garantie ecologica, compania canadiana, detinuta si de statul roman, planuieste o noua exploatare a aurului pe baza tehnologiei cu cianuri, care a dus deja la o catastrofa ecologica”, noteaza co-presedintele aliantei, Javor Benedek.

“Guvernul Orban Viktor ar putea sa reprezinte interesele natiunii maghiare nu printr-o campanie electorala in diaspora, ci prin blocarea exploatarii miniere. Initiativa de la Rosia Montana se bucura nu doar de sprijinul marii coalitii din Romania, ci si de lipsa de opozitie a Guvernului ungar.

Este inadmisibila pasivitatea Guvernului intr-o chestiune care priveste si lezeaza interesele maghiare, in conditiile in care partea romana refuza de doi ani sa prezinte garantiile ecologice. Viktor Orban ar trebui sa se trezeasca si sa mute cazul in fata forurilor internationale”, a mai adaugat Benedek.

Co-presedintele partidului LMP, Szel Bernadett, a solicitat Guvernului Orban sa nu asiste la distrugerea Rosiei Montana.

“Guvernul ungar, care pana acum a sprijinit doar verbal salvarea Rosiei Montana, trebuie sa uzeze de toate mijloacele ca Parlamentul roman sa respinga initiativa legislativa”, a anuntat Szel Bernadett, citata de hirado.hu.

“Initiativa legislativa prevede ca statul roman asigura, fara vreo garantie, crearea unui lac cu 200 de milioane de tone de cianura. In conditiile actuale, oamenii din Rosia Montana vor trebui sa isi paraseasca casele.

Presedintele Ungariei, Ader Janos, a initiat in 2010 la Bruxelles, in calitate de europarlamentar, unproiect privind interzicerea exploatarilor miniere pe baza de cianura”, amintesc cei de la LMP.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente