La Complexul de educatie ecologica “Casa Verde” a avut loc, ieri, o prezentare a unei tehnologii proiectata si patentata de tratare a deseurilor menajere prin igienizare activa, care produce energie electrica, iar materialele din compozitia deseurilor menajere sunt transformate in materiale curate.
La aceasta intalnire au participat presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Govor, directorul depozitului de deseuri de la Doba, Claudiu Ardelean, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, respectiv reprezentantii firmei specializate.
Cu aceasta ocazie, presedintele CJ, Adrian Stef, a declarat ca intalnirea este una foarte importanta, intrucat doreste gasirea unor solutii privind diminuarea deseurilor menajere, intrucat Celula 1 de la groapa ecologica de la Doba va trebui inchisa, iar infiintarea unor noi celule ar costa aproximativ un milion de euro. La randul sau, vicepresedintele Mircea Govor a dorit sa afle daca respectiva instalatie functioneaza in Europa, intrucat conducerea Consiliului Judetean a mai fost abordata de diverse firme privind deseurile menajere, insa niciuna nu s-a dovedit a fi viabila. Directorul depozitului de deseuri de la Doba, Claudiu Ardelean, a declarat ca aceasta tehnologie este in consens cu obligatia de a reduce cu 15% deseurile, iar in judetul Satu Mare se colecteaza 50.000 tone de deseuri pe an. Tot in cadrul acestei intalniri, conducerea Consiliului Judetean a solicitat o invitatie din partea firmei spaniole, unde functioneaza respectiva instalatie, urmand ca in cazul in care vor fi multumiti de rezultatele instalatiei sa inceapa discutiile cu firma privind o oferta cu variante de finantare.
Reprezentantul firmei Ambiensys, inginerul Vasile Kramer, a precizat ca instalatia functioneaza deja in Barcelona si ca a trecut toate testele Uniunii Europene, urmand a se construi noi instalatii la Salamanca, iar pe viitor si in Italia, Maroc sau Argentina. Acesta a mai declarat ca aceasta instalatie proceseaza 30.000 de tone pe an, prelucrand 4 tone pe ora. Astfel, gunoiul colectat se trateaza cu aburi la 160 de grade, iar 95% poate fi utilizat ca material reciclabil. Dintre care 55% fibra organica, putand fi folosita ca si ingrasamant, 30% materiale combustibile care pot fi utilizate pentru incalzirea necesara masinariei, 40% plastic, care va putea fi utilizat in industria auto. Iar 5% din deseul menajer este transformat in material inert, cum ar fi ceramica, sticla, ajunse intamplator. Un dezavantaj al instalatiei este faptul ca produce noxe, insa pretul pentru realizarea acesteia este de 20 de milioane de euro. Instalatia de transformare a deseurilor menajere in materiale reciclabile se intinde pe o suprafata de 4.500 mp, necesita un sef de instalatie, precum si doi operatori de schimb.