Array

SF-ul devine realitate. Scut energetic conceput de Boeing

SF-ul devine realitate. Scut energetic conceput de Boeing
SF-ul devine realitate. Scut energetic conceput de Boeing

Inspirat de filmele stiintifico-fantastice, gigantul aeronautic american Boeing a brevetat un scut de energie care protejeaza vehiculele, navele si avioanele militare de explozii. In calea undei de soc este creat un perete de plasma care isi poate schimba densitatea in functie de conditiile din mediul inconjurator. Scutul de energie exista deocamdata doar in proiectul celor de la Boeing, dar, cum se bazeaza pe tehnologii deja existente, fabricarea sa este posibila.

Brevetul inregistrat de Boeing poate fi un prim pas spre realizarea unei noi forme de protectie pentru vehiculele militare, dar si pentru cladiri si alte obiective. Gigantul aeronatic american vrea sa produca un scut electromagnetic.

Suna complicat, dar principiul de functionare este unul relativ simplu. Scutul este format din senzori, un sistem laser si generatoare de electricitate si microunde. Atunci cand sunt activate, aceste componente produc un camp de plasma in calea undei de soc a unei explozii. In acelasi timp, este generat un camp electromagnetic care tine plasma la un loc.

Spre deosebire de scuturile de forta din filmele SF, cel produs de Boeing nu poate face fata unui atac direct. Nu opreste o racheta sau o grenada, ci doar suflul exploziei.

Insa poate fi combinat cu tehnologii deja existente, precum interceptoarele Trophy produse de israelienii de la Rafael pentru protejarea tancurilor.

Sistemul produs de cei de la Rafael detoneaza in aer rachetele inamice, insa nu protejeaza tancul de suflul exploziei. Tocmai de aceea campul de energie la care se gandesc de cei de la Boeing ar putea fi util.

Compania americana nu a anuntat la ce stadiu a ajuns dezvoltarea scutului electromagnetic si nu exista nici o estimare privind costurile sale de dezvoltare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente