Site pentru aer, nefunctional

Inaugurat in urma cu mai bine de un an de Ministerul Mediului, site-ul www.calitateaer.ro, prin care romanii ar fi putut verifica in timp real calitatea aerului din orasele in care locuiesc, este total nefunctional. O investitie anuntata de doua milioane de euro s-a dus pe apa sambetei din incompetenta si lipsa de preocupare a autoritatilor.
calitatea aerului
„Romanii vor putea sti incepand de astazi, in timp real, cat de poluat este aerul din orasul in care traiesc.” Asta anunta in februarie 2008 ministrul de atunci al Mediului, udemeristul Attila Korodi, la lansarea oficiala a site-ului www.calitateaer.ro.

Site-ul apartine Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului si a fost special reconstruit pe o platforma care ar fi trebuit sa puna la dispozitia romanilor informatii si date in timp real privind calitatea aerului in toate orasele din Romania. Toate bune si frumoase in anunturile autoritatilor, insa in realitate site-ul nu a functionat niciodata la parametrii la care a fost proiectat.

Concret, daca utilizatorul care acceseaza site-ul, va constata repede ca informatiile pe care le cauta despre calitatea aerului din orasul sau fie nu exista, fie sunt invechite. Ca atare, nu se poate afla concentratia de sulfati din aerul Capitalei, de azotati din aerul respirat de pitesteni sau cat de nociv este impactul combinatului ArcelorMittal de la Galati.

Valorile inscrise pe site sunt vechi de cateva saptamani sau chiar luni, iar in unele cazuri lipsesc cu desavarsire. Cei care au creat site-ul au gandit ca utilizatorul ar putea dori sa faca unele comparatii intre orasul sau si alte localitati, de exemplu de la munte, mai putin poluate. Nici compararea parametrilor nu este posibila, site-ul avand prea putine informatii pe care sa le poata oferi.

Toate legaturile interne ale paginii si toate comenzile pe care utilizatorul le da pentru aflarea informatiilor pe care le cauta sfarsesc inevitabil pe home page. Potrivit site-urilor care monitorizeaza traficul pe internet, www.calitateaer.ro a avut doar cateva zeci de vizitatori de la inceputul anului.

ACUZE SI VINOVATI
Cine este de vina pentru aceasta situatie? Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului se arata reciproc cu degetul. Ministerul nu a furnizat banii necesari modernizarii echipamentelor care monitorizeaza calitatea aerului in statiile din tara si nici fondurile pentru ca aceste date sa fie prelucrate si transmise mai departe pe site – acuza ANPM.

La randul lor, oficialii din minister acuza fosta conducere a Agentiei, asigurata de udemeristul Zoltan Nagy, de incompetenta, sustinand ca banii au fost livrati la timp, dar ca nu au fost cheltuiti corespunzator. In teren, situatia arata ca adevarul este undeva la mijloc.

Ministerul a furnizat o parte din banii necesari, insa fondurile nu au fost suficiente pentru indeplinirea „misiunii”, astfel incat cele mai multe dintre statiile de monitorizare din tara nu si-au upgradat echipamentul. Un exemplu este statia de la Copsa Mica, gandita a monitoriza calitatea aerului de la uzina Sometra, statie care nu functioneaza la parametrii optimi.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *