Guvernul slovac a aprobat un amendament la Legea Minelor prin care exploatrea pe baza de cianuri a aurului a fost interzisa. Utilizarea cianurii (fie prin flotatie sau cianuratie) ar mai putea fi posibila intr-o anumita localitate numai dupa ce persoanele care locuiesc in zona afectata si-ar da acordul pentru aceasta metoda de extragere a aurului printr-un referendum. Aceasta modificare a Legii Minelor a fost aprobata de Guvern la 27 august a.c.
Modificarea legislativa vine ca raspuns la proiectele miniere aurifere planificate la Kremnica si Detva (ambele din regiunea Banská Bystrica Region). Proiectele propuse urmau sa lesieze cu cianuri minereul (n.r. flotatie) pentru separarea aurului de alte metale si masa de pamant.
Initiatorii amendmentului, parlamentarii Jana Laššáková, Ján Senko, Emilia Müllerová si Michal Bagačka, au declarat ca astfel au raspuns la solicitarile venite din partea organizatiilor de mediu si a publicului larg care s-au aratat impotriva mineritului aurifer, relateaza agentia de stiri TASR.
Citand din Constitutie, legiuitorii au subliniat faptul ca toti oamenii au dreptul la sanatate si la un mediu curat: “Orice prelucrare a minerelui prin intermediul tehnologiei de lesiere cu cianura, alaturi de crearea de halde de steril, depozite de deseuri si iazuri de decantare, produce o incalcare grava a dreptului la un mediu curat, cu potential de a pune in pericol starea de sanatate a populatiei”, se arata in motivatia amendamentului.
Slovacia devine cel de-al patrulea stat european, dupa Germania, Cehia si Ungaria, care interzice folosirea cianurii in minerit.