Smogul blocheaza un oras de 11 milioane de locuitori din China. Vizibilitatea a scazut sub 10 metri

0
348
Smogul blochează un oraş de 11 milioane de locuitori din China. Vizibilitatea a scăzut sub 10 metri
Smogul blocheaza un oras de 11 milioane de locuitori din China. Vizibilitatea a scazut sub 10 metri
Smogul blocheaza un oras de 11 milioane de locuitori din China. Vizibilitatea a scazut sub 10 metri

Unul dintre cele mai mari orase din China, cu peste 11 milioane de locuitori, era aproape blocat luni dimineata, din cauza smogului, aceasta fiind prima mare criza cauzata de poluare in statul asiatic in iarna aceasta, scrie Reuters.

Un indice care masoare PM2,5, particulele in suspensie cu un diametru de 2,5 micrometri, a atins un nivelul de 1.000 in unele parti din Harbin, capitala provinciei Heilongjiang.

Orice nivel de peste 300 al indicelui este considerat periculos, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca valoarea zilnica sa fie sub 20.

Norul poluant dens nu numai ca a fortat scolile si liceele sa-si intrerupa activitatea, dar a oprit si activitatea din aeroporturi si a intrerupt circulatia mijloacelor de transport in comun, conform Xinhua, agentia oficiala de stiri din China.

Vizibilitatea in oras este de numai 10 metri. Norul poluant din Harbin va mai persista cel putin 24 de ore.

Calitatea aerului din orasele din China reprezinta o problema tot mai presanta pentru autoritatile de la Beijing, pentru ca alimenteaza sursele de nemultumire ale populatiei.

Presa chineza a relatat numeroase articole despre filtrele scumpe de aer si privilegiile de care se bucura oficialii chinezi in case si birouri.

Guvernul a anuntat ca are planuri sa combata poluarea, dar pana in prezent nu a facut progrese considerabile.

Utilizatorii unui site de microbloguri din China, Sina Weibo, au reactionat cu furie si cu sarcasm la situatia din Harbin.

“Dupa ani de eforturi, oamenii din Harbin au reusit sa treaca de nivelul paturii de mijloc a societatii si de nivelul comunismului si sa ajunga intr-o societate de basm”, a scris un utilizator Sina Weibo.

Si alte parti din nord-estul Chinei au probleme grave cu smogul cauzat de poluare, inclsuiv Tangshan, oras situat la doua ore de Beijing, si Changchun, capitala provinciei Jilin.

Saptamana trecuta, Beijing-ul a lansat un sistem de alerta pe baza de culori pentru a gestiona situatiile de urgenta provocate de poluare, inclusiv cea temporara, de la constructii, fabrici sau artificii.

Iarna trecuta, indicele PM2,5 a trecut de valoarea 900 in Beijing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.