Peste 20 de ani, graul peren va deveni una dintre cele mai importante culturi comerciale spun cercetatorii australieni.
Soiurile de grau perene devin incet dar sigur o realitate la Cowra, Australia, unde oamenii din cercetarea agricola testeaza in prezent 6 soiuri care ar putea schimba din punct de vedere ecologic si economic agricultura acestui secol, stiind ca peste 70 % din suprafata agricola a globului se cultiva cu cereale.
Cercetatorul Matt Newell de la NSW, Departamentul de Industrii primare (DPI) a spus ca graul peren ar trebui sa obtina cel putin 40 % din randamentul pe care il realizeaza soiurile actuale de grau (viabile din punct de vedere comercial). Acest deficit de productie poate fi recuperat prin valoarea culturii perene, pentru faptul ca poate fi pasunata de animale.
Cercetarile de la Cowra includ soiuri capabile de a da randamente apropiate de martor; plante care au reusit sa supravietuiasca si sa produca spice cu boabe de grau in fiecare an. Cercetarile au demonstrat ca aceste soiuri, timp de trei ani, a fost capabile sa dea spice fertile.
Insa Matt Newell a aratat ca graul peren este la inceput de drum si ca putem vorbi doar peste 20 de ani, de suprafete semnificative semanate cu noua cultura ceraliera. El a mai adaugat ca 20 de ani nu este mult in cercetare, comparativ cu cei 10 mii de ani, cat au fost necesari pentru a crea soiurile actuale de grane.
Graul peren, este un proiect pe termen lung, dar unul care are posibilitatea de a crea o noua cultura, cu beneficii atat pentru producatorii locali cat si pentru productia de alimente la nivel mondial.