Noua arena olimpica din capitala chineza, unde se vor desfasura Jocurile Olimpice in 2008, este ascunsa de un mare nor maroniu.
Se numeste „Bird”s Nest” („Cuib de pasare”), a fost proiectat de un artist chinez, Ai Weiwei, si realizat de doi arhitecti elvetieni. Este vorba de stadionul olimpic din capitala chineza, ce va gazdui, anul viitor, o noua editie a Jocurilor Olimpice.
Din cauza poluarii, insa, ce face aerul irespirabil, sustinerea unor probe atletice de rezistenta este pusa sub semnul intrebarii, dupa cum a avertizat Comitetul Olimpic International.
Orasul Beijing traieste febra intensa a pregatirilor pentru importanta manifestatie sportiva, cu miza politica, respectiv cea de-a XXIX-a editie a Jocurilor Olimpice de vara, ce va avea loc pe parcursul lunii august a anului viitor. Capitala chineza a devenit „prizoniera” caruselului de macarale si alte utilaje de constructie, care incearca sa schimbe radical fata orasului.
Numai ca praful si substantele toxice produse de toate aceste ustensile gigantice s-au adaugat poluarii deja celebre a Beijingului, astfel ca, in unele zone, impresionantul stadion, despre care s-a spus ca este un adevarat „filigran in otel”, se intrezareste cu greu. Astfel, Comitetul Olimpic International i-a avertizat pe organizatori ca, din cauza calitatii necorespunzatoare a aerului, unele probe atletice ar putea fi anulate.
Nici pistele aeroportului nu se vad
La putini kilometri de bijuteria arhitectonica a „Cuibului de pasare”, se afla o alta realizare de proportii. Este vorba de noul terminal al aeroportului international din Beijing, care va „gazdui” un trafic estimat la 62 milioane de persoane anual.
O constructie faraonica, ce cuprinde, printre altele, noi piste de pe care va decola un avion la fiecare 30 de secunde. Inspirat din traditia chineza, terminalul are forma unui dragon. Ca si „cuibul”, insa, este putin vizibil de avioanele care se pregatesc sa aterizeze.
De vina este acelasi nor maroniu, cu nuante de gri, „bogat” in anhidrida carbonica si alte substante toxice. Recent, presedintele chinez, Hu Jintao, a recunoscut ca „o tara emergenta precum China trebuie sa-si indeplineasca, totusi, misiunea de a infrunta schimbarile climatice”. Este o declaratie semnificativa pentru un regim care a refuzat sa adopte limitele ecologice drastice impuse de Protocolul de la Kyoto.
Dincolo de aparenta deschidere a liderului chinez, se afla spectrul instabilitatii sociale: in primavara acestui an, orasul de coasta Xiamen a fost martorul unor ample manifestatii de protest fata de proiectul construirii unui combinat petrochimic.
Sursa: Adevarul