Bizonii refac ecosistemele platourilor inalte din Franta

Un experiment de reintroducere a bizonilor pe platoul Haut-Thorenc, din sud-estul Frantei, a dovedit ca refacerea unui ecosistem este posibila daca se pun laolalta toate elementele necesare supravietuirii.

Acum doi ani, solul din aceasta regiune era in general uscat si crapat, vegetatia spontana fiind firava, iar aspectul general al padurilor de-a dreptul dezolant. Francezul Patrice Longour, proprietarul unui domeniu de peste 1.000 de hectare in aceasta zona, a decis sa refaca populatia de bizoni, importand mai multe familii din Polonia.

Din vara anului 2005 si pana acum, simpla prezenta a ierbivorelor a provocat o schimbare radicala a mediului. Intreaga pasune s-a refacut de la sine, din cauza ingrasamantului natural produs de marile bovine. Odata cu refacerea pasunii au reaparut insectele si, imediat dupa ele, pasaretul de pajiste si de padure.

Prezenta pasarilor a dus la reducerea daunatorilor care atacau lizierele zonelor acoperite de foioase, iar copacii s-au in-sanatosit si ei. “Sunt incantat”, a declarat pentru France Presse Patrice Longour. “A fost cea mai buna investitie din viata mea”, a completat el. Intreg procesul a fost supervizat de doi specialisti in Ecologie ai Universitatii din Paris, care au confirmat schimbarile.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente