Solul judetului Olt, mai sarac cu 40 la suta in materie organica si potasiu

    Solul judetului, mai sarac cu 40 la suta in materie organica si potasiu
    Solul judetului, mai sarac cu 40 la suta in materie organica si potasiu

    Pentru a obtine o productie cat mai mare, fermierii din judet pot apela la specialistii Oficiului pentru Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA) Olt, care pot determina exact compozitia solurilor. In urma analizelor facute, inginerii de la OSPA Olt au constatat o scadere de aproximativ 40% a aprovizionarii solului de la nivelul judetului cu materie organica si potasiu.

    In urma recoltarii de probe, specialistii de la OSPA Olt intocmesc un raport prin care recomanda fermierilor ce fel de tratamente sa aplice solului pentru o productie satisfacatoare. Insa nu foarte multi fermieri de la nivelul judetului apeleaza la specialisti.

    Directorul OSPA Olt, inginerul Constantin Rotea, spune ca la nivelul judetului suprafata cartata din punct de vedere agrochimic a scazut.

    „Comparativ cu perioada 1994-2004, in ultimii zece ani s-a constatat o scadere a suprafetei cartate din punct de vedere agrochimic cu aproximativ 70.000, datorita lipsei de comenzi din partea beneficiarilor. Pentru refacerea aprovizionarii cu substante nutritive a solurilor este important ca folosirea ingrasamintelor chimice, organice sa se faca dupa planuri de fertilizare efectuate de specialisti, in baza analizelor de laborator”, a spus Rotea.

    In urma testelor efectuate, inginerii de la OSPA Olt au comparat perioada 1994-2004 cu ultimii zece ani si au observat scadere cu aproximativ 40 la suta a aprovizionarii solului cu materie organica.

    „Materia organica (humusul) este definitorie pentru aprecierea fertilitatii solului, insa, la nivelul judetului, s-a inregistrat o scadere foarte mare, cu aproximativ 40 la suta. Principala cauza a scaderii continutului in materie organica din sol este arderea miristilor. In ultimii ani au inceput sa se foloseasca tehnologii noi, cum ar fi combinele care toaca paiele si resturile vegetale, acestea raman pe sol, iar continut in materie organica se poate reface. Se recomanda ca la aratura, cand sunt resturi vegetale pe sol, sa se foloseasca o cantitate mica de ingrasaminte pe baza de azot, deoarece acestea ajuta la transformarea resturilor vegetale in humus”, a adaugat Rotea.

    Specialistii din judet recomanda aplicarea gunoiului de grajd, de pasari sau gunoiul provenit de la complexele de porci pe sol, dar cu conditia ca acesta sa fie bine fermentat. In afara de scaderea materiei organice de la nivelul solului, reprezentantii OSPA Olt au inregistrat si scaderea aprovizionarii solului cu potasiu.

    „Fermierii din Olt stiu ca aprovizionarea solului cu potasiu la nivelul judetului este mare, dar cultivand an de an si obtinand productii mari, consumul de potasiu este mare, iar rezerva se epuizeaza. Acestia trebuie sa foloseasca ingrasaminte cu potasiu, dar acestea nu se mai gasesc in comert”, a conchis Rotea.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *