Solurile Romaniei permit dezvoltarea produselor bio si agriculturii ecologice

Solurile Romaniei permit dezvoltarea produselor bio si agriculturii ecologice
Solurile Romaniei permit dezvoltarea produselor bio si agriculturii ecologice

Agricultura din Romania are la dispozitie mai multe fonduri europene decat alte sectoare chiar daca a avut cel mai mic buget din ultimii 23 de ani, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.

„Avem mult mai multe fonduri europene pe agricultura in perioada 2007-2013 decat celelalte ministere, chiar daca a avut cel mai mic buget din ’89 incoace. Din cele 31 de miliarde de euro alocate Romaniei, pe zona de agricultura avem 12,5 miliarde de euro si 4, 5 miliarde de euro pe zona de plati directe si masuri de piata, iar pe dezvoltare rurala am reusit sa accesam deja peste 50%. Lucrurile s-au schimbat destul de mult datorita investitiilor realizate cu fonduri europene, pe zona de productie, dar si de procesare”, a spus seful MADR.

Acesta a precizat ca o oportunitate pe care o are Romania in comparatie cu alte state membre este legata de calitatea solului si a terenurilor agricole.

„Proprietatile terenurilor din Romania atrag foarte mult privirile investitorilor straini. Spre deosebire de alte state, solul nostru nu a suferit atat de mult un proces de chimizare, iar acest lucru ne creeaza un alt avantaj, respectiv acela de a vorbi de agricultura ecologica si de produse bio pe care le putem obtinute din solurile romanesti, fara un efort foarte mare”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Cu toate acestea, terenurile din Romania au si dezavantajul ca nu sunt comasate pentru a crea exploatatii viabile din punct de vedere economic.

„Din pacate aici exista si un dezavantaj si anume faptul ca terenurile din Romania nu sunt comasate asa cum si-ar dori orice investitor strategic, care vrea sa aiba o exploatatie viabila din punct de vedere economic, plecand de la un anumit numar de hectare. Datele pe care le avem arata ca azi, din cele 1,05 milioane de cereri inregistrate la APIA, aproximativ 800.000 – 850.000 au intre 1 si 5 hectare. Este un dezavantaj si o provocare pentru perioada urmatoare de ai scoate din zona de subzistenta si sa-i facem sa produca pentru piata””, a subliniat Daniel Constantin.

Alte provocari pentru Romania, in perioada urmatoare, in opinia sefului MADRR, vizeaza reabilitarea sistemului de irigatii si redresarea balantei comerciale cu produse agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *