Solutia impotriva inundatiilor din Marea Britanie vine de la castori

Solutia impotriva inundatiilor din Marea Britanie vine de la castori
Solutia impotriva inundatiilor din Marea Britanie vine de la castori

Cateva studii au demonstrat ca o zona in care traiesc castori retine de 40 de ori mai multa apa decat sectoare in care aceste animale lipsesc. O asociatie de aparare a mamiferelor pledeaza pentru reintroducerea castorilor, numiti si ‘inginerii raurilor’, in vederea combaterii cresterii nivelului apelor, in contextul in care Marea Britanie se confrunta de aproape o luna cu inundatii masive.

In locul armatei trimise la fata locului, a cheltuielilor pe dragarea raurilor si pe realizarea de baraje, Regatul Unit ar putea lupta impotriva inundatiilor cu ajutorul micilor animale, scrie lefigaro.fr. Castorii folosesc lemn la ridicarea unor baraje pe ape, creand mici “lacuri de acumulare” care incetinesc cursul apelor, potrivit Mediafax.

In plus, o retea de mici canale reduce eroziunea si riscul unor cresteri rapide ale apelor. Daca exista inundatii, ele au loc in amonte, producand mai putine pagube decat in aval.

“Cursurile de apa sunt regularizate de un sistem de santuri si canalizari pe campurile amenajate de om. Aceste amenajari scad capacitatea naturala a solurilor de a absorbi si retine apa”, spune presedinta asociatiei engleze pentru mamifere.

“Cand apa vine atat de rapid de pe inaltimi spre campie, nu se poate ca satele si terenurile cultivabile de jos sa nu se inunde”, adauga ea.

Decat sa se plateasca milioane de lire agricultorilor de pe platouri sa isi construiasca instalatii de strangere a apei, guvernul ar putea sa recurga la castori, ceea ce ar fi mult mai ieftin, apreciaza presedinta asociatiei.

Majoritatea acestor rozatoare au disparut din Marea Britanie in secolul al XVI-lea, fiind vanate pentru blana sau ucise de fermierii care isi aparau terenurile si pestii din rauri. In plus, castorii au suferit din cauza schimbarii cursurilor raurilor de catre om, in urma careia habitatul lor s-a distrus. In Scotia se experimenteaza in prezent instalarea unei colonii de castori si sunt discutii pentru aceeasi actiune in Tara Galilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente