Somesul Mare a fost poluat cu noroi de mina din Rodna

Somesul Mare poluat cu noroi de mina din Rodna
Somesul Mare poluat cu noroi de mina din Rodna

Celebrul „Fluviu Galben” are de astazi un corespondent in Bistrita-Nasaud, raul Somesul Mare. Cert, raul este galben la culoare, toate primariile din zona intrand in alerta.

Primii care au anuntat institutiile abilitate au fost cei de la Rodna, viceprimarul Alexandru Bodriheic fiind primul care a sunat la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului.
Contactat telefonic, seful Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Maxim Pop ne-a confirmat poluarea Somesului Mare: „ Nu este pentru prima data cand se produce un asemenea nedorit eveniment, o intamplare similara avand loc in urma exact cu un an de zile. Ceea ce stim este faptul ca un grup de persoane necunoscute a patruns intr-o galerie de mina de pe valea Vinului situata la cota 800 si au incercat sustragerea de fier vechi. Pentru ca hotii au desigilat, practic, intrarea in mina respectiva, apa si noroiul de mina nu s-au mai scurs pe canalul special care duce spre statia de epurare, ci au ajuns direct in pariul care ajunge in Somesul Mare”, a explicat Maxim Pop.

Seful Garzii de Mediu a mai spus ca au fost luate probe de apa si, al caror rezultat va fi facut public in zilele care urmeaza.

„Credem ca principala vinovata de ceea ce se intampla acolo este firma de la Baia Mare care se ocupa de conservarea minelor din zona respectiva”, a conchis Maxim Pop.

Ecologistii confirma contaminarea

Poluarea Somesului Mare a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al PER BN, Marius Rus: „Dezastru ecologic pe Somesul Mare! Situatie fara precedent pe cursul Somesului Mare. Hotii de fier vechi au dat din nou lovitura la fostele mine. In urma acestora, un rezervor plin cu minereu din vechiile exploatatii a fost spart, iar o cantitate impresionanta s-a deversat in Somes. Contactati, cei de la OGA au confirmat deversarea necontrolata si in acest moment sunt in teren pentru a monitoriza situatia. Si celelalte organe, respectiv Garda de Mediu si APM, au intrat in alerta. Este clar ca fauna piscicola este compromisa pentru multi ani de aici inainte”, sustine Rus.

Exploatarea Miniera Rodna nu mai functioneaza din 2006, arata mediafax.ro . In lucrarea „Doua documente din 1774 privitoare la trecutul minerilor de la Rodna”, I. Bozoc mentioneaza ca in secolele al XII-lea si al XIII-lea, exploatarea minereurilor complexe se facea in acea perioada in special pentru obtinerea aurului si a argintului si mai putin a celorlalti componenti (plumb, zinc, cupru, sulf).
Potrivit sursei citate, in perioada 1853-1893 s-au extras 58 kilograme de aur si 8.378 kilograme de argint, iar intre anii 1894-1910, cantitatea de 26 kilograme de aur si 4.037 kilograme de argint. Din minereul brut rezultau 0,59 grame aur/tona si 70 grame argint/tona.
O statie de tratare a apei impurificate care iese din galeriile minei de la Valea Vinului era si pe Valea Izvorului Bailor, in imediata apropiere a intrarii in mina.

Scurgeri de ape de mina din perimetrul Valea Vinului

O reactie oficiala a venit si din partea ADMINISTRATIEI NATIONALE “APELE ROMĂNE”
ADMINISTRATIA BAZINALĂ DE APĂ SOMES-TISA

„In data de 25 noiembrie 2013, dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud (SGA Bistrita-Nasaud) a fost sesizat cu privire la scurgerea de ape de mina dintr-o galerie inchisa din perimetrul minier Valea Vinului.

Reprezentantii SGA Bistrita-Nasaud s-au deplasat in teren in vederea verificarii aspectelor sesizate, constatand modificarea accentuata a aspectului apei pe paraul Valea Bailor si pe raul Somesul Mare, acestea avand o culoare ruginie. Nu a fost semnalata mortalitate piscicola.

S-a identificat sursa de poluare ca fiind Galeria Gheorghiu – cota 800 de metri, din perimetrul minier inchis Valea Vinului, de unde se scurgeau ape de mina, ca urmare a deteriorarii lucrarilor de inchidere a galeriei.

Au fost prelevate probe de apa pentru determinarea concentratiilor indicatorilor specifici acestui gen de poluare, in vederea evaluarii impactului.

A fost convocat reprezentantul SC Conversmin SA, detinatorul perimetrului minier, in vederea stabilirii imprejurarilor privind producerea evenimentului si luarea masurilor operative ce se impun. Prin procesul-verbal incheiat, acesta si-a asumat realizarea cu maxima urgenta a lucrarilor necesare in subteran, pentru sistarea scurgerilor de ape de mina si evitarea repetarii acestui fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *