Cateva nopti fara somn nu numai ca ii fac pe oameni sa fie obositi si emotionali, dar pot chiar sa aduca creierul intr-o stare care pare sa spuna „lupta sau fugi”.
A declarat saptamana trecuta un grup de cercetatori.
Imaginile cerebrale ale unor femei si barbati sanatosi au aratat ca doua zile intregi de nesomn par sa recupleze creierul, redirectionand activitatea acestuia de la cortexul prefrontal calm si rational catre „centrul fricii”-amigdala.
„Este aproape de parca, fara somn, creierul a revenit la modele de activitate mai primitive, neputand sa introduca experientele emotionale intr-un context si sa produca raspunsuri controlate, adecvate,” a declarat Matthew Walker de la Universitatea California – Berkeley, care a condus studiul.
Ca lipsa de somn ii poate face pe oameni morocanosi nu este ceva nou. „Toti stim implicit legatura dintre o noapte proasta de somn si indispozitia de a doua zi. Doar adaugam aceste date la ceea ce stiam deja,” a spus Walker intr-un interviu acordat prin telefon.
Walker si colegii sai de la Scoala Medicala Harvard au folosit imagistica prin rezonanta magnetica, care poate scana activitatea creierului in timp real, pentru a vedea ce se intampla in creierele celor 26 de tineri adulti care s-au oferit voluntari pentru acest studiu.
Jumatate dintre acestia au fost tinuti treji timp de o zi, o noapte si inca o zi intreaga. Cealalta jumatate a dormit normal.
Confrom jurnalului „Current Biology”, echipa lui Walker a observat achimbari profunde ale activitatii creierului la voluntarii care nu au dormit.
„Am descoperit o supra-reactie puternica venind de la centrii emotionali ai creierului,” a spus Walker. „De parca creierul a fost recuplat si conectat la zona fricii, a fugii si a luptei din stem.”
Si lucratorii din laborator au observat o diferenta in comportamentul voluntarilor carora nu li s-a permis sa doarma.
„Pareau sa se legene ca un pendul intre un spectru larg de emotii,” a spus Walker. „Treceau de la o stare de suparare profunda intr-un anumit moment la amuzament in alt moment, dar in legatura cu acelasi lucru. Erau aproape ametiti -de parca s-ar fi imbatat cu punch.”
Walker vrea de asemenea sa testeze oamenii care sunt privati cronic de somn, lasandu-i sa doarma doar 5 ore intr-o perioada de cateva zile. Adultul de varsta medie are nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte.
El a declarat ca descoperirile ar putea arunca lumina asupra bolilor psihiatrice. „Este primul set de experimente care demonstreaza ca pana si creierele oamenilor sanatosi imita anumite tipare psihiatrice patologice cand sunt privati de somn.”
Un al doilea studiu din acelasi jurnal sugereaza ca schimbarea fusului orar ar putea cauza efecte similare.
Till Roenneberg de la Universitatea Ludwig-Maximilian din Munich, Germania, a examinat tiparele de somn a 55.000 de oameni din Europa Centrala.
El a descoperit ca ceasurile interne circadiene ale oamenilor s-au ajustat corect cand ceasul s-a dat cu o ora inapoi in lunile de toamna dar au esuat sa se ajusteze cand ceasul s-a dat cu o ora inainte primavara, costandu-i o ora de somn.
El a declarat ca efectele au durat cateva saptamani, poate cauzand oamenii sa se simta in continuare privati de somn primavara si vara.
Sursa: Epoch Times