Vitamina D reduce riscul decesului din caza cancerului de colon

WASHINGTON - Persoanele cu valori ridicate ale vitaminei D in sange sunt mai putin susceptibile decesului ca urmare a cancerului colorectal.

A declarat un grup de cercetatori saptamana trecuta; totusi, vitamina nu pare sa afecteze ratele mortalitatii si in cazul altor tipuri de cancer.

Mai multe studii au descoperit ca un consum ridicat de vitamina D are efecte protectoare impotriva cancerului si a altor suferinte.

O echipa condusa de epidemiologul de la Institutul Oncologic National (“National Cancer Institute”) Michal Freedman a cautat sa determine daca vitamina D poate reduce sansele unei persoane de a muri din cauza a diferite tipuri de cancer.

Cercetatorii au monitorizat 16.818 persoane care s-au inscris intr-un studiu privind sanatatea organizat de guvernul american la nivel national intre anii 1988 si 1994, urmarind aceste persoane pana in anul 2000. Dintre acestia, 536 au murit de cancer.

Participantilor li s-au recoltat mostre de sange pe care cercetatorii le-au folosit pentru a determina valorile vitaminei D din sangele acestora.

S-a descoperit ca persoanele care au prezentat valori mai ridicate ale vitaminei D la inceputul studiului s-au bucurat de un risc redus cu 72% de a muri de cancer colorectal in comparatie cu cele care au prezentat cele mai scazute valori ale vitaminei D, au raportat cercetatorii in “Journal of the National Cancer Institute”.

Organismul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa razelor solare. Nu exista multe alimente care sa fie imbogatite in mod natural cu aceasta vitamina. Ea se gaseste in pestele gras precum somonul, laptele fiind si el adesea fortificat cu aceasta vitamina.

Cercetatorii nu au descoperit nicio legatura intre valorile vitaminei D din sange si riscul global de a muri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, cancer al prostatei, cancer mamar, limfom non-Hodgkin si leucemie.

“Nu am gasit nicio legatura intre nivelurile circulante ale vitaminei D si mortalitatea totala datorata cancerului. Si acest lucru s-a confirmat atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, al grupurilor rasiale si al celor etnice deopotriva,” a spus Freedman intr-un interviu acordat prin telefon.

“Partea despre cancerul colorectal este se potriveste cu alte cateva studii si este intriganta,” a adaugat ea.

Cancerul colorectal se refera la cancerul care incepe in colon sau rect. Ucide aproximativ 50.000 de oameni anual numai in Statele Unite.

Cercetatorii au declarat ca cercetarile anterioare au aratat ca vitamina D ar putea avea capacitatea de a oferi protectie impotriva cancerului, si anume sa reduca cresterea tumorii si sa induca moartea celulelor canceroase.

Institutul National pentru Cancer (INC) face parte din Institutiile Nationale de Sanatate (INS).

Expertii INS Cindy Davis si Johanna Dwyer, intr-un editorial care insoteste studiul, au notat ca vitamina D este cel mai bine cunoscuta pentru intarirea oaselor si prevenirea rahitismului, o boala care cauzeaza oase moi si slabe la copii.

Sursa: Epoch Times

Articole similare

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul...

Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor...

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,673FaniÎmi place
89CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul...

Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor...

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat...

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi,...