WASHINGTON - Persoanele cu valori ridicate ale vitaminei D in sange sunt mai putin susceptibile decesului ca urmare a cancerului colorectal.
A declarat un grup de cercetatori saptamana trecuta; totusi, vitamina nu pare sa afecteze ratele mortalitatii si in cazul altor tipuri de cancer.
Mai multe studii au descoperit ca un consum ridicat de vitamina D are efecte protectoare impotriva cancerului si a altor suferinte.
O echipa condusa de epidemiologul de la Institutul Oncologic National („National Cancer Institute”) Michal Freedman a cautat sa determine daca vitamina D poate reduce sansele unei persoane de a muri din cauza a diferite tipuri de cancer.
Cercetatorii au monitorizat 16.818 persoane care s-au inscris intr-un studiu privind sanatatea organizat de guvernul american la nivel national intre anii 1988 si 1994, urmarind aceste persoane pana in anul 2000. Dintre acestia, 536 au murit de cancer.
Participantilor li s-au recoltat mostre de sange pe care cercetatorii le-au folosit pentru a determina valorile vitaminei D din sangele acestora.
S-a descoperit ca persoanele care au prezentat valori mai ridicate ale vitaminei D la inceputul studiului s-au bucurat de un risc redus cu 72% de a muri de cancer colorectal in comparatie cu cele care au prezentat cele mai scazute valori ale vitaminei D, au raportat cercetatorii in „Journal of the National Cancer Institute”.
Organismul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa razelor solare. Nu exista multe alimente care sa fie imbogatite in mod natural cu aceasta vitamina. Ea se gaseste in pestele gras precum somonul, laptele fiind si el adesea fortificat cu aceasta vitamina.
Cercetatorii nu au descoperit nicio legatura intre valorile vitaminei D din sange si riscul global de a muri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, cancer al prostatei, cancer mamar, limfom non-Hodgkin si leucemie.
„Nu am gasit nicio legatura intre nivelurile circulante ale vitaminei D si mortalitatea totala datorata cancerului. Si acest lucru s-a confirmat atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, al grupurilor rasiale si al celor etnice deopotriva,” a spus Freedman intr-un interviu acordat prin telefon.
„Partea despre cancerul colorectal este se potriveste cu alte cateva studii si este intriganta,” a adaugat ea.
Cancerul colorectal se refera la cancerul care incepe in colon sau rect. Ucide aproximativ 50.000 de oameni anual numai in Statele Unite.
Cercetatorii au declarat ca cercetarile anterioare au aratat ca vitamina D ar putea avea capacitatea de a oferi protectie impotriva cancerului, si anume sa reduca cresterea tumorii si sa induca moartea celulelor canceroase.
Institutul National pentru Cancer (INC) face parte din Institutiile Nationale de Sanatate (INS).
Expertii INS Cindy Davis si Johanna Dwyer, intr-un editorial care insoteste studiul, au notat ca vitamina D este cel mai bine cunoscuta pentru intarirea oaselor si prevenirea rahitismului, o boala care cauzeaza oase moi si slabe la copii.
Sursa: Epoch Times