Grasimile omega-3 reduc riscul de imbatranire a creierului

Majoritatea oamenilor nu agreeaza gandul ca pe masura ce imbatranesc este posibil sa isi piarda facultatile mentale.

Exista studii care sugereaza ca nivelurile ridicate de DHA (acid docosahexaenoic, o grasime de tip omega-3 care se gaseste la anumite specii de peste) determina un risc redus de aparitie a dementei si a bolii Alzheimer. Acest tip de studiu nu poate fi folosit pentru a dovedi intr-adevar ca DHA este factorul critic, dar este cunoscut faptul ca DHA furnizeaza un procent semnificativ din grasimea care se gaseste in membranele celulelor nervoase din creier. Avand in vedere acest lucru, nu este foarte dificil de afirmat ca asigurarea unor concentratii mari de DHA in organism ar putea fi importanta in functionarea creierului.

Legatura dintre consumul de peste, concentratiile de omega-3 si functionarea creierului au fost re-examinata recent in cadrul a doua studii care vor aparea in editia de luna aceasta a revistei “American Journal of Clinical Nutrition”. Unul dintre studii a evaluat legatura dintre consumul de peste si functia cerebrala (masurata de o serie de teste) la un grup de peste 2.000 de norvegieni cu varste cuprinse intre 70 si 74 de ani.

Cercetatorii au descoperit ca un consum mediu de 10g de peste sau mai mult zilnic, in comparatie cu un consum mai mic de peste, corespunde unei mai bune functionari a creierului si unui risc mai mic de performante cognitive reduse.

Un lucru ce intareste ideea ca pestele este benefic este faptul ca a existat o legatura intre consumul de peste si functia cerebrala: cu alte cuvinte, cu cat s-a consumat mai mult peste, cu atat mai buna a fost functia cerebrala. Legatura s-a pastrat pana la un consum zilnic de 75g, dincolo de care se pare ca nu au mai existat beneficii suplimentare.

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au masurat concentratiile de grasimi omega-3 din sangele a peste 800 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani si le-au comparat cu functia cerebrala (din nou, masurata printr-o serie de teste) [2]. Participantii la acest studiu au fost evaluati timp de trei ani. S-a observat ca persoanele cu concentratii mai mari de grasimi omega-3 sunt mai putin expuse riscului de declin al performantei cognitive. Totusi, nu s-a descoperit nicio legatura intre concentratiile de omega-3 si performanta altor zone cerebrale, precum memoria si fluenta verbala.

Autorii acestui al doilea studiu cer testari controlate aleatorii pentru a evalua potentialul grasimilor omega-3 de a pastra sau dezvolta functionarea creierului. Astfel de cercetari, daca sunt desfasurate corect, ar putea ajuta la lamurirea intrebarii daca grasimile omega-3 pot ajuta sa pastrarea functionarii creierului pe masura ce imbatranim.

Sursa: Epoch Times

Articole similare

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul...

Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor...

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,673FaniÎmi place
89CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul...

Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor...

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat...

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi,...