CE BEM, CE MINCAM
Maioneza analizata nu este altceva decit un amestec de 78% apa si ulei. Ca sa arate frumos, producatorii au pus sapte aditivi alimentari, iar noi avem impresia ca mincam maioneza.
Sosul de maioneza cu ulei 100% vegetal Don Gustosso are in compozitie ulei (50%), apa (28%), otet alimentar, zahar, mustar, amidon modificat din porumb E 1420, sare, praf de oua (0,5%), proteina din lapte, agent de ingrosare (guma xantan E 415, guma guar E 412, E 466 carbozimetilceluloza de sodiu), acidifiant (acid citric E 330), conservanti (benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, aroma naturala de maioneza). Cu toate acestea, pe eticheta producatorul a scris: „Din cele mai bune ingrediente, Don Gustosso ti-a pregatit un sos de maioneza pur si simplu delicios. Acum mincarurile tale sint mai gustoase ca niciodata. Pe pofta familiei tale”. Adica, tradus, pentru maioneza s-au folosit cel mai bun ulei, cea mai buna apa si cele mai gustoase E-uri. Pe pofta familiei dusmanilor tai.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind un „sos de tip maioneza cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu mare exces de lipide si cu un continut semnificativ de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar), dar si cu absorbtie lenta (amidon din porumb)”. Maioneza contine si o serie de aditivi alimentari, agenti de ingrosare E 415, E 412, E 466, acidifianti E 330, conservanti E 211, E 202. Fiecare dintre aceste E-uri are efecte adverse asupra persoanelor sensibile. Agentii de ingrosare sint contraindicati celor cu probleme ale tractusului digestiv. E 466, carboximetilceluloza, poate provoca tulburari ale tubului digestiv, iar studiile pe animale au aratat ca duce la aparitia unor tumori. Guma xanthan, E 415, poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale, iar E 412 poate provoca balonari, greata, crampe, astm, alergii si eczeme.
Conservantul E 211 benzoat de sodiu este unul dintre cei mai periculosi aditivi utilizati la ora actuala in industria alimentara, fiind considerat de oamenii de stiinta cancerigen. De asemenea, poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Doza zilnica admisa este de 5mg/kg corp.
Desi nu se specifica valorile nutritionale, din compozitie rezulta ca produsul are si o valoare energetica foarte ridicata.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de dislipidemie, celor cu maladii cardio si cerebrovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, alergicilor, astmaticilor, supraponderalilor, obezilor, batrinilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative si cancere.
Sursa: Jurnalul National