SOS: Salvati Natura!

NaturaNatura ne daruieste cu bucurie si simplitate, din plin, neconditionat, toate bunurile sale. Dar, de cele mai multe ori, omul n-a stiut sau a uitat sa protejeze aceste daruri pentru el si pentru generatiile urmatoare. In conditiile epocii contemporane, caracterizate prin crestere demografica, industrializare si prin actiunea deseori necontrolata a omului asupra mediului, se pune tot mai acut problema protectiei mediului inconjurator. In aceasta problema latura educativa are un rol determinant. Educatia pentru mediu ne priveste in egala masura pe toti, adulti sau copii, iar problema., desi nu e noua, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu la unele clase, sau obiectiv in cadrul unor discipline ca stiinte, chimie, biologie, geografie,etc.

Daca ne intrebam ce sansa are educatia pentru mediu intr-o lume manata de interese materiale si ce efecte ar avea, nu trebuie sa fim parasiti de optimism, sa fim convinsi ca, inceputa de la cea mai frageda varsta, educatia ecologica are sanse mari. Cei mici trebuie sa inteleaga ca pe Terra exista interdependenta intre populatia umana si nenumaratele specii de plante si animale, intre societate si ciclurile biologice din natura. Aceasta se poate face atat prin lectiile de la limba romana, cunoasterea mediului, stiinte, educatie plastica, dar si prin activitatile extracurriculare speciale.

Apoi sa-i facem sa inteleaga necesitatea cuceririlor stiintei si tehnicii care nu trebuie sa devina dusmani ai naturii, ci in concordanta cu aceasta, pentru a pastra resursele Terrei ,exploatarea judicioasa a padurilor, a bogatiilor solului si subsolului, pentru a pastra frumusetile naturale ale muntilor, curatenia apelor, a aerului, atat de necesare plantelor, animalelor si implicit omului . Omul este in acelasi timp creatie si creator al mediului sau inconjurator, care ii asigura existenta fizica si ii ofera posibilitatea unei dezvoltari intelectuale, morale, sociale si spirituale.

Elevii trebuie sa devina prieteni ai naturii, cu conditia sa respecte natura. Aceasta inseamna azi, mai mult ca oricand, s-o privesti ca un adevarat ecolog-cetatean ce doreste nu o natura strivita, cu gandul refacerii ei, ci constient ca apara si conserva una dintre bogatiile cu care noi, romanii ne mandrim. Ce ne ofera natura in schimbul prieteniei noastre? Pe langa bucuria clorofilei, fosnetul arborilor, cantecul pasarilor, susurul apei, atat de poetice si fara de care n-am putea trai, ne da cel mai prozaic, dar de nelipsit bun, hrana cea de toate zilele. Credeti ca acest lucru ar fi posibil daca ar disparea Soarele, circuitul apei in natur. Noi, cadrele didactice, parintii, politicienii , elevii, trebuie sa intelegem si sa acceptam ca, oricata matematica, fizica, chimie ar sti un absolvent, orice talent economic si spirit de initiativa ar avea, toate devin inoperabile si inutile daca traim o viata precara intr-un mediu alterat, sau daca ne sufocam progresiv intr-un mediu caruia nu mai avem ce-i face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *