Spania se „africanizeaza”

0
433

Verile iberice vor aduce valuri uriase de caldura daca nu se vor lua masuri de reducere a poluarii.

Un studiu efectuat de 17 experti spanioli privitor la efectele incalzirii globale prezice valuri de caldura, ridicarea nivelului marii cu 15 centimetri si desertificarea sudului tarii. Cercetatorii subliniaza ca, desi nu au fost analizate in mod exhaustiv toate aspectele legate de schimbarile pe care le va suferi clima, studiul ofera o viziune de ansamblu care va permite luarea celor mai importante masuri de catre autoritati pentru a evita posibilele efecte dezastruoase.

Verile spaniole vor aduce valuri „tsunami” de caldura, coasta de nord a Spaniei urmand sa capete clima mediteraneana, iar sudul sa se transforme intr-un desert. Specii de plante si animale vor pieri, iar apa va fi din ce in ce mai putina. Spaniolii vor suferi de boli noi, din cauza contaminarii atmosferice si a climei subtropicale. Intr-un cuvant, Spania se „africanizeaza”.

In mai putin de un secol

Aceasta panorama descurajatoare ar putea deveni un fapt real pana la sfarsitul secolului daca nu se va actiona cu hotarare in lupta impotriva schimbarilor climatice, se spune in studiul elaborat de cei 17 experti ai guvernului lui Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Cercetatorii au tinut sa arate ca biodiversitatea va fi mult afectata si multe specii de plante si animale ar putea disparea. Mai ales plantele, neputand sa se deplaseze spre zone favorabile pentru viata lor, ar putea fi sortite pieirii odata cu ridicarea temperaturii.

Unele investigatii semnaleaza disparitia pana la jumatate sau chiar mai mult a speciilor vegetale. In cazul unor specii de animale, cum ar fi reptilele sau amfibienii, impactul ar putea fi chiar mai mare. „Ecosistemele terestre vor fi supuse unor schimbari de conditii de mediu echivalente cu transformari pe care le-au suferit pe parcursul a milenii”, se arata in studiu.

Sursa: Adevarul
Efecte nefaste asupra economiei

Cercetatorii au realizat simulari pentru a estima impactul schimbarilor climatice asupra rezervelor de apa din Spania secolului XXI. Desi exista diferente in rezultatele obtinute, toate coincid in a pronostica o diminuare a rezervelor de apa, acest fenomen facandu-se simtit mai ales in bazinele din jumatatea sudica a peninsulei iberice. Rezervele de apa nu vor fi afectate numai de schimbarile climatice, ci si de cresterea cererii urbane, agricole si hidroelectrice de apa.

Privitor la aceste probleme, expertii ofera solutii care merg de la administrarea publica a apei pana la dezvoltarea de noi tehnologii care sa favorizeze economia resurselor. Cercetatorii mai prevad ca, pana in anul 2050, nivelul marii va creste cu circa 15 centimetri. Acest fapt ar putea produce un lant de de-zastre asupra economiei spaniole, bazata in mare parte pe turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.