Speciile invadatoare, precum algele toxice, scoicile vargate sau castorul, au provocat daune insemnate in Europa, se arata intr-o prima estimare a unui studiu european.
Cel mai mare impact ecologic l-au avut vertebratele terestre, dar si plantele si animalele de apa dulce, in timp ce nevertebratele terestre au provocat cele mai mari daune in ceea ce priveste costurile necesare pentru culturi si paduri, precizeaza Institutul francez de Cercetare Agronomica (INRA), unul dintre participantii la studiu, intr-un comunicat.
Dintre cele 10.000 de specii de animale care traiesc pe continentul european dupa ce, in 1492, Cristofor Columb a descoperit America, 1.094 (11%) au un impact ecologic, iar 1.347 (13%) au un impact economic.
Cele zece specii care au cel mai mare impact asupra faunei si florei locale ca urmare a inmultirii lor se numara gasca de Canada, scoica vargata, cerbul Sika, pastravul de sipot, castorul din America de Sud si racul de Louisiana.
Printre speciile care produc cele mai mari pagube in ceea ce priveste costurile economice (stoparea extinderii lor, campaniile de sensibilizare a cetatenilor) se numara alga unicelulara toxica din Norvegia (8,2 milioane de euro anual), zambila de apa din Spania (3,4 milioane de euro anual) si castorul de Italia (2,8 milioane de euro anual).
Potrivit AFP, speciile invadatoare de nevertebrate terestre provoaca daune serioase culturilor si padurilor. In Marea Britanie, pierderile anuale inregistrate la recolte din cauza artropodelor (diferite insecte, aselul de ziduri, paianjeni, crabi etc.) se ridica la 2,8 miliarde de euro pe an.
Alain Roques, cercetator la INRA, este de parere ca ar trebui pus la punct „un sistem de alerta precoce, care sa permita anticiparea riscurilor legate de anumite invazii biologice, riscuri care au marit considerabil reducerea recenta a controalelor vamale dintre tarile Uniunii Europene”.
Sursa: Intact News