Schema de sprijin acordata de autoritatile romane incepand cu finalul anului 2011 pentru investitiile in proiecte solare si eoliene este cea mai generoasa din Europa, aceasta reusind sa atraga investitii de peste 3 miliarde de euro in ultimii trei ani dar sa si mareasca costurile facturilor la energia electrica.
“Romania are una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din Europa, 6 certificate verzi pentru urmatorii 15 ani, pentru o capacitate limitata care urmeaza sa fie instalata“, spun reprezentantii grupului portughez EDP Renovaveis, companie de energie regenerabila.
Sistemul de sprijin agreat de statul roman si aprobat de Comisia Europeana se bazeaza pe certificate verzi si pe cote obligatorii. Astfel, incepand cu finalul anului 2011, fiecare MWh de energie verde livrat in sistem este recompensat cu un numar variabil de certificate verzi, a caror valoare este stabilita prin lege intre 27 si 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumparate de catre furnizorii de energie electrica, asa cum este, de exemplu, Electrica Furnizare, care sunt obligati ca in cosul livrat clientilor sa aiba un anumit procent de energie regenerabila. Dovada inde¬plinirii acestei cote sta chiar in numarul de certificate verzi achizitionate. Problema este ca pentru furnizori acest lucru reprezinta un cost suplimentar care va fi transferat in factura platita de populatie si de companii.
Cel mai probabil, schema va fi diminuata in contextul in care costul tehnologiei a scazut extrem de mult, de la 4 la 1,3 milioane de euro pe fiecare MW instalat, ceea ce creeaza practic riscul de supracompensare in acest domeniu. De altfel, aproape jumatatea din scumpirea de 10% a facturii la energie pentru 2013 vine numai din cauza ajutorului pe care statul roman l-a pus la dispozitia investitorilor in energia verde. In total, pana in 2020 sumele totale ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro.
Generozitatea schemei de sprijin acordata de Romania pentru investitorii in energie verde este demonstrata chiar de datele EDPR. Astfel, in timp ce in primele noua luni pretul mediu de vanzare al energiei verzi produsa de portughezi in parcurile eoliene era de 88,5 euro pe MWh in Franta, 112 euro in Belgia si 101,2 euro in Polonia, in Romania pretul mediu era de 137,5 euro pe MWh.
In ceea ce ce priveste energia eoliana, efectele schemei de sprijin s-au vazut clar in investitiile facute in Romania in ultimii trei ani. Azi, pe plan local exista parcuri eoliene de circa 2.000 MW, aproape cat trei reactoare nucleare de la Cernavoda, dupa investitii de peste 3 miliarde de euro.
Investitorii se grabesc sa finalizeze cat mai multe proiecte de energie regenerabila deoarece in cazul energiei solare schema de sprijin prin care se acorda sase certificate verzi este valabila pana in 2014. Un alt motiv de graba este limitarea impusa de lege: numai proiectele finalizate pana in 2016 se califica pentru schema de sprijin.