Statul vrea sa dea pe nimic aurul de la Rosia Montana

Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului
Statul vrea sa dea pe nimic aurul de la Rosia Montana

Pentru exploatarea aurului, potrivit legii minelor, statul percepe o redeventa de doar 2% din valoarea productiei. Practic, in cei 16 ani de exploatare a zacamantului, statul va primi anual de la compania Rosia Montana Gold Corporation suma de 23,75 milioane de dolari.

Valoarea rezervelor de aur de la Rosia Montana, la cotatia din ultima vreme de la bursa londoneza, este cuprinsa intre 16 si 19 miliarde de dolari, daca luam in calcul faptul ca uncia de aur era evaluata la 1.800 dolari. Din acesti bani statul poate primi sigur, in situatia in care ar incepe exploatarea aurului, suma de doar 380 milioane de dolari.

Asta deoarece potrivit legii minelor articolul 45 „redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste la o cota procentuala de 2% din valoarea productiei miniere pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice”.

Redeventa miniera este datorata din ziua inceperii realizarii productiei si este platibila trimestrial, cu scadenta pana la data de 20 a primei luni a trimestrului urmator, se mai arata in lege.

Exploatarea de la Rosia Montana, potrivit proiectului, se va intinde pe 16 ani, asadar in fiecare an drept taxa de redeventa statul va primi suma de 23,75 milioane de dolari. Banii ar urma sa fie platiti de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), cea care va exploata zacamantul.

Mentionam ca Rosia Montana Gold Corporation este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt statul roman, prin compania miniera Minvest Deva – cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% si alti actionari minoritari – cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la bursa din Toronto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *