Stevia, remediu naturist

?tevia, remediu naturist
Stevia, remediu naturist
Stevia, remediu naturist

Originara din America de Sud, unde este cultivata ca planta culinara, stevia este una din plantele mult asteptate primavara, de noi toti.

Este binecunoscuta in special datorita continutului sau de vitamine A,C, E, zinc, calciu, potasiu, magneziu, oligoelemente, fosfor, aminoacizi, flavonoide, pectine, fitosteroli,fibre si carbohidrati.

Printre actiunile benefice se numara si normalizarea nivelului zaharului din sange, ce determina scaderea poftei de dulciuri. Astfel stevia ajuta la pierderea in greutate, controland apetitul si scazand pofta de alimente grase. Prin continutul sau bogat de fibre are rolul de a hrani pancreasul.
Pectinele, uleiurile si carbo-hidratii armonizeaza digestia, accelerand tranzitul intestinal.

Are un rol diuretic datorita continutului bogat in flavonoide, ajutand organismul sa se debaraseze de excesul de lichide.
Este un bun reglator al presiunii arteriale.

Datorita continutului sau de minerale si aminoacizi creste nivelul energetic al organismului si stimuleaza in acelasi timp activitatea cerebrala.
Are actiune antibacteriana si antiparazitara fiind recomandat chiar si in canidoze si enterocolite neproducand fermentatie.

De asemenea este indicata in cazul avitaminozelor, scorbutului, digestiei dificile, lipsa poftei de mancare, diabet zaharat de tip II, parezelor, paraliziilor, enterocolitei, afectiunilor hepatice si dermatologice, eczemelor, reumatismului, ulcerului gastro-duodenal, afectiunilor globului ocular precum si in scopul combaterii dependentelor cornice (medicamente, tutun, alcool)

Stevia se poate folosi in cure de 2 ori pe an primavara si toamna. Indicat ar fi sa fie consumata in stare naturala dimineata pe stomacul gol, timp de 3 saptamani. In restul zilei se poate combina cu spanac, urzici, sau salata verde la prepararea salatelor. Mancarurile delicioase de stevie ar trebui sa nu fie asociate cu prajeli si carne grasa.

Din frunze si cozi de stevie se prepara o infuzie, din care se pot bea 1-2 cani pe zi in cure de 2-3 saptamani, ce are efect stimularea digestiei si reglarea zaharului din sange.

Se mai poate prepara un unguent din intreaga planta (25 gr. frunze si radacina) fierte in 125 ml ulei vegetal pe o baie de aburi timp de aproximativ 3 ore. La sfarsit se adauga ceara de albine si se mai lasa la fiert pana se omogenizeaza, apoi se strecoara.
Pentru uz extern frunzele de stevie se pot utiliza sub forma de cataplasma pentru o multitudine de afectiuni ale pielii: acnee, psoriasis, eczema, afectiuni oculare toate acestea combinate cu o cura interna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *