Incalzirea Pamantului va provoca uragane extreme

0
482
Uraganele ar putea fi botezate dup? nega?ioni?tii schimb?rilor climatice
Uraganele ar putea fi botezate după negaţioniştii schimbărilor climatice
Incalzirea Pamantului va provoca uragane extreme
Incalzirea Pamantului va provoca uragane extreme

O incalzire cu doar 2 grade Celsius a temperaturii pe Pamant ar atrage dupa sine o multiplicare a numarului uraganelor extreme, conform unui studiu climatologic danez dat publicitatii luni, in SUA.

Incalzirea Pamantului va provoca uragane extreme

“In cazul in care temperatura creste cu 1 grad Celisus, frecventa produceriiuraganelor extreme va creste de trei pana la patru ori, iar daca temperatura medie a planetei ajunge sa fie cu 2 grade Celsius mai ridicata, vorbim de un factor de multiplicare de peste 10 ori mai mare”, explica Aslak Grinsted, de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universitatii din Copenhaga, coordonatorul acestui studiu bazat pe un model de predictie a evolutiei climaterice globale, transmite Moldpres, care citeaza AFP.

“Acest lucru inseamna ca la fiecare 2 ani ne vom confrunta cu un uragan cel putin de puterea lui Katrina, in locul unei amenintari de o data la 20 de ani, ca pana in prezent”, a mai adaugat el. Katrina, un uragan de nivelul 5 de forta (cu vanturi de peste 280 km/h.) a devastat in 2005 orasul New Orleans si reprezinta cel mai costisitor dezastru natural din istoria SUA.

“Modelul de evolutie climatica folosit de noi indica o dublare a frecventei de producere a uraganelor de tipul lui Katrina la o crestere a temperaturii medii globale cu doar 0,4 grade Celsius“, a explicat cercetatorul danez. Acest studiu a fost publicat in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Science.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.