O cuprinzatoare trecere in revista a rezultatelor a 97 de studii comparative publicate incepand din 1980 arata ca in fructele, legumele si granele bio substantele nutritive se regasesc in cantitati mai mari.
Aceasta analiza a fost realizata si publicata de specialistii americani de la Centrul Organic, sub titulatura de „State of Science Review: Nutritional Superiority of Organic Foods”, relateaza site-ul Natural Newswire. Echipa de cercetatori a trecut in revista modelul de cercetare si metodele analitice folosite in cele 97 de studii comparative si lucrari stiintifice aparute din 1980. Rezultatul? In respectivele lucrari sunt prezentate 191 de perechi identice de produse bio si conventionale analizate din punct de vedere al continutului de antioxidanti, vitamine si minerale.
REZULTATE. Legumele, fructele si cerealele organice s-au dovedit mai bogate in substante hranitoare in cazul a 119 astfel de perechi, adica in 62% din cazuri. Comparativ, produsul conventional s-a dovedit mai bogat in substante nutritive in doar 36% din cazuri, iar in 2% din cazuri nu s-au observat diferente.
„Am analizat foarte atent numeroase comparatii atat intre nivelurile de nutrienti, cat si cu privire la activitatea biologica a antioxidantilor din produsele conventionale si organice in ultimii cinci ani. Nu numai ca am identificat un trend general in favoarea alimentelor organice din punct de vedere al continutului de nutrienti, dar exista si dovezi ca nutrientii sunt adesea prezenti in mancarea organica in mai multe forme biologic active”, a declarat doctorul Neal Davies, profesor la Scoala de Farmacologie a Universitatii din Washington si coautor al cercetarii, citat de Natural Newswire.
Sursa: Jurnalul National