Studiu negativ pentru biocombustibili

INCALZIREA GLOBALA – Americanii avertizeaza asupra carburantilor alternativi
Un recent studiu american avertizeaza ca transformarea ecosistemelor in terenuri agricole producatoare de biocombustibil nu va ajuta cu nimic mediul. Dimpotriva, emisiile de carbon rezultate vor creste, deci efectele incalzirii globale se vor amplifica.

Oamenii de stiinta americani sustin ca transformarea padurilor, pasunilor si a zonelor mlastinoase in terenuri agricole pentru plante pentru biocombustibili va produce un dezechilibru major. Astfel, emisiile de carbon „castigate”” prin folosirea biocombustibililor se vor pierde prin distrugerea ecosistemelor. „Repararea acestei greseli va lua secole””, se arata in studiu. Documentul ridica semne de intrebare si in ceea ce priveste inlocuirea totala a combustibililor fosili cu biocombustibili. Comisia Europeana si-a stabilit drept tinta ca, pana in 2020, 10% din consumul total de combustibil sa fie reprezentat de biocombustibili (mai ales de bioetanol si biodiesel). Tinta UE a fost prezentata public la jumatatea lunii ianuarie 2008.

CIFRE. In studiu, cercetatorii din Statele Unite ale Americii au estimat ca transformarea ecosistemelor naturale in campuri de porumb sau trestie de zahar pentru a produce bioetanol si palmieri sau soia pentru biodiesel ar putea emite de 17 si 420 de ori mai mult carbon in fiecare an decat se castiga din inlocuirea combustibililor fosili. Cu alte cuvinte, un dezastru. Acest fenomen se va intampla in primul rand datorita carbonului continut de tulpinile si radacinile de pe terenul initial. Prin putrezire, acestea vor emite in atmosfera carbonul, sub forma de CO2, avertizeaza oamenii de stiinta.

Studiul avertizeaza ca aceste fenomene nu au fost luate in considerare in momentul in care au fost facute calculele pentru reducerea emisiilor de CO2 prin producerea si folosirea de biocombustibili. „Acest studiu, aceasta documentare, aceasta evaluare analizeaza transformarea terenurilor in campuri pentru biocombustibili si, in opinia noastra, raspunde la intrebarea -Chiar merita?-„” a spus Joe Fargione, cercetator la grupul ecologist Conservarea Naturii, citat de publicatia britanica The Guardian. „Nu cumva carbonul pe care il pierzi distrugand padurile, pasunile si zonele mlastinoase cantareste mai mult decat carbonul pe care il -salvezi- folosind biocombustibili in loc de combustibili fosili? Surprinzator, raspunsul este -ba da-„”, spune cercetatorul. In Indonezia, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca transformarea terenurilor in „livezi”” de palmieri accelereaza emisiile de carbon in atmosfera, „investitia”” in biocombustibil urmand sa fie amortizata abia peste… 423. Producerea soiei in zona amazoniana ar necesita 319 ani pentru ca biocombustibilul produs sa fie intr-adevar ecologic.

POTENTIAL DEZASTRU. Stephen Polasky, de la University of Minnesota, unul dintre autorii studiului aparut in publicatia Science, a spus: „Nu exista in momentul de fata stimulente pentru proprietarii de terenuri. In toata lumea, ei sunt subventionati de guverne pentru culturile de plante care produc biocombustibili, dar nu exista si un sistem de subventii si pentru reducerea emisiilor de carbon. Acest lucru ii face pe multi sa defriseze, sa distruga pasunile si sa sece mlastinile pentru a crea teren bun de cultivat plante pentru biocombustibili. Lucrul acesta duce deja si va duce si in continuare la cresterea emisiilor de carbon””.

Dificil
Joe Fargione spune ca in momentul de fata productia de biocombustibili se face in habitate distruse. „Faptul ca avem nevoie de plante pentru biocombustibil inseamna ca ori trebuie sa renuntam la terenurile pentru plante pe care le folosim in alimentatie, fie gasim alte terenuri. E foarte dificil. Sunt pericole in ambele abordari.”” Echipa a identificat si biocombustibili produsi fara contributie la incalzirea globala: deseurile agricole si plantele rezultate din recolte, dar care nu pot fi folosite.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *