Mai multe specii de serpi, de pe trei continente, se confrunta cu o scadere masiva a populatiei in ultimul deceniu, se arata intr-un studiu facut public miercuri. Este vehiculata chiar posibilitatea ca reptilele ar fi in declin la nivelul intregii planete. Oamenii de stiinta sustin ca cele opt specii monitorizate au probleme similare, in ciuda diferentelor de ordin geografic, ceea ce indica faptul ca toate au ajuns in aceasta situatie din aceleasi cauze, cel mai probabil legate de schimbararile climatice.
Alti factori care ar juca un rol important ar fi pierderea habitatului, poluarea, bolile si vanarea lor excesiva, relateaza www.redorbit.com. Studiul a relevat faptul ca 11 din 17 populatii de serpi din Marea Britanie, Franta, Italia, Nigeria si Australia au scazut in ultimii patru ani de la sfarsitul deceniului trecut.
„Datele noastre au scos la iveala o tendinta alarmanta. Doua treimi din populatiile monitorizate au scazut si niciuna nu a dat semne ca si-ar reveni la peste un deceniu de la zece ani de la sfarsitul anilor ’90. Din nefericire nu se intrevede nicio speranta pentru inversarea procesului”, au declarat autorii studiului in British Royal Society journal Biology Letters.
Scaderea foarte mare a numarului serpilor va avea repercusiuni serioase pentru multe ecosisteme deoarece sunt in fruntea lantului trofic al reptilelor.
Studii anterioare acestuia au aratat ca, in special in bazinul Mediteraneean, se intampla lucruri similare. Totusi, noile studii aduc dovezi ca serpii de la tropice sunt in pericol.
De asemenea, numarul femelelor care dispar este semnificativ mai mare decat cel al serpilor masculi. Declinul populatiilor de serpi a fost semnalat intr-o perioada scurta de timp, in diferite parti ale lumii, ceea ce indica faptul ca exista o problema comuna. „Suntem de parere ca la baza declinului se afla o cauza comuna, si acest lucru arata ca este vorba despre un fenomen larg raspandit”, a concluzionat studiul.
Sursa: Antena 3