Studiu – Urmatoarea era glaciara va lovi Terra in 10000 de ani si va fi mai aspra decat precedenta

In mai putin de 10.000 de ani, planeta noastra se va confrunta cu o noua era glaciara, mai aspra decat precedenta, spune un studiu publicat miercuri in revista Nature, citat Reuters.
era glaciara
Oamenii de stiinta britanici si canadieni au declarat ca o crestere a nivelului gazelor de sera, cum se intampla in prezent, ar putea sa ii avertizeze pe cercetatorii din viitor ca pe Terra va urma o perioada glaciara, care va acoperi sub un strat permanent de gheata cea mai mare parte a Canadei, Statelor Unite, Europei si Rusiei.

Specialistii cred ca respectivul studiu, care se baezaza pe datele oferite de fosilele microorganismelor marine si pe fluctuatiile orbitei terestre, nu indeamna incetarea eforturilor care se fac pentru a combate incalzirea globala, cauzata de gazele de sera rezultate din activitatilor umane si din arderea combustibililor fosili.

„Noi spunem: nu apasati pe butonul panicii”, a precizat Thomas Crowley, cercetator american la Universitatea din Edinburg, coautor studiului. „Noi nu spunem ca trebuie sa continuam sa deversam dioxid de carbon in atmosfera”, a declarat Crowley.

Racirea planetei ar putea incepe peste 10.000-100.000 de ani, potrivit modelului previzionar, a adaugat Crowley. „Din punct de vedere geologic, inseamna ca va fi chiar maine, dar din fericire mai avem suficient timp pentru a ne contrazice in privinta nivelului acceptabil de gaze de sera din atmosfera”, se amuza cercetatorul american.

Conform modelului de previziune climaterica, emisfera nordica si oceanul din jurul Antarcticii vor fi acoperite cu vaste zone de gheata, iar nivelului marilor va scadea cu 300 de metri. In urma procesului, Rusia si Alaska nu vor mai fi despartite de intinderi de apa.

In ultima era glaciara, nivelul marilor a coborat cu 130 de metri, in timp ce mai multe zone din Rusia nu au fost acoperite de gheata. Cercetatorii au creat un model de simulare pentru a determima nivelul marilor, pornind de la fosilele microorganismelor marine.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *