Romania accepta OMG

De mai bine de un an, Ministerul Mediului amana decizia de interzicere prin lege a organismelor modificate genetic in Romania. Asta in ciuda faptului ca 60% dintre romani resping OMG, cum reiese dintr-un studiu Greenpeace.

OMG
Decizia a depins, in prima faza, de o directiva CE. MMDD a amanat decizia, declarand ca este nevoie de o evaluare a Comisiei pentru Biosecuritate de la Bucuresti. Evaluarea a fost in favoarea cultivarii OMG, insa ministerul nu a facut pana acum nici o declaratie in acest sens. Attila Korodi a nuantat, in cateva randuri, ca Romania ar putea interzice prin lege cultivarea porumbului MG. In februarie 2009 se implinesc doi ani de cand fostul ministru Sulfina Barbu, ca reprezentant al Romaniei, s-a abtinut de la votul impotriva unei propuneri a Comisiei Europene de a forta Ungaria sa ridice interdictiile privind cultivarea porumbului MG MON810. Romania a fost singura tara din UE care a avut aceasta atitudine. Sulfina Barbu si-a motivat atunci decizia in conformitate cu o evaluare facuta de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), care nu ar fi furnizat „informatii stiintifice noi privind justificarea interzicerii pe piata a acestui porumb”. In mai 2008 CE a decis sa trimita EFSA spre evaluare trei OMG controversate (un soi de cartof si doua de porumb).

Termeni legali

O interzicere chiar si temporara a importului si cultivarii porumbului MON810 are in Romania baza legala: OUG 195/2005, modificata prin Legea 265/2006, care spune ca „statul recunoaste oricarei persoane dreptul la un mediu sanatos si echilibrat ecologic, garantand in acest scop drepturile de a fi consultat in procesul de luare a deciziilor”. Statul este obligat sa evalueze mediul inaintea aprobarii planurilor si a programelor care pot avea efect semnificativ asupra mediului, sa evalueze impactul asupra mediului in faza initiala a proiectelor cu impact semnificativ asupra mediului, sa educe si sa aduca la cunostinta publicului toate aceste aspecte. In baza articolelor 22 si 23 ale Directivei 18/2001/CE, Romania poate solicita interzicerea temporara la nivel national a liniei de porumb MON810 autorizat pentru cultivare in UE pana se finalizeaza studiile de evaluare a impactului asupra mediului. Studii insa nu se fac la noi. Pentru ca in Romania anului 2008 nu exista instrumentele necesare unor astfel de studii pe tipurile noastre specifice de sol si clima. Pe de alta parte, conform unei directive a Comisiei Europene (18/2001), Romania poate interzice temporar introducerea pe piata a liniei de porumb MON810 (singura planta MG autorizata spre cultivare in UE), daca nu a fost realizata evaluarea impactului asupra mediului pentru tarile proaspat aderate.

Nerealizarea unui studiu de impact in cazul Romaniei impune restrictii la nivel national cu privire la porumbul MON810. (Asa-zisa decizie de anul acesta a Comisiei pentru Biosecuritate de la Bucuresti a avut la baza o serie de studii realizate in strainatate, si nu analize specifice pentru Romania). Linia de porumb MON810 a fost autorizata sub vechea directiva (90/220/EC), care nu presupunea acelasi nivel de evaluare a riscurilor pentru mediu si sanatatea umana, ca prezenta directiva 18/2001/EC. In plus, autorizatiile OMG valabile in UE nu includ automat noile state membre.

Pumnu-n gura

Jurnalul National a solicitat Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii sa raspunda la cateva intrebari legate de analizele complete de sange ale mamiferelor care au consumat OMG pe termen mediu si lung, analize pe care companiile internationale furnizoare de seminte MG le-au prezentat statului roman la introducerea in cultura pe teritoriul Romaniei. Raspunsul? Mediul a aruncat pisica in curtea Agriculturii si invers. Apoi, cele doua institutii au aruncat responsabilitatea raspunderii la intrebarile noastre in curtea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (in subordinea Ministerului Mediului) si a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (aflata in subordinea Guvernului).

De asemenea, nici un raspuns.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *