Compania petroliera americana Anadarko Petroleum va plati 5,15 miliarde de dolari in cadrul unei intelegeri cu Departamentul Justitiei din SUA pentru stingerea mai multor procese privind poluarea, cea mai mare suma castigata de guvernul american intr-o astfel de speta, potrivit Financial Times.
Suma reprezinta cel mai mare succes al Departamentului Justitiei in zona problemelor de mediu, depasind cele patru miliarde de dolari platite in 2012 de grupul BP in urma deversarii catastrofale de petrol din Golful Mexic, cauzata de explozia platformei Deepwater Horizon.
Cu toate acestea, amenda este cu mult mai redusa fata de sanctiunea maxima de 14,2 miliarde de dolari propusa in luna decembrie de o instanta din SUA, in timp ce guvernul american si colectivul de reclamanti asociati in procese impotriva Anadarko au cerut initial daune de 25 miliarde de dolari.
Actiunile companiei au urcat cu 14,5% dupa anuntarea intelegerii.
Dosarul se refera la activitatile companiei energetice Kerr-McGee, preluata in 2006 de Anadarko. Kerr-McGee a fost acuzata ca a deversat deseuri toxice, inclusiv toriu, creozot si uraniu, la mai mult de 4.000 de locatii din SUA pe o perioada de cateva zeci de ani.
Printre reclamantii asociati in proces cu guvernul federal se numara mai multe administratii statale, triburile Navajo si persoane fizice.
Aproximativ 88% din suma obtinuta de guvern in intelegere va fi distribuita catre administratiile statale asociate in proces, catre triburile Navajo si agentii de protectie a mediului, cu scopul de a curata locatiile afectate. Restul de 12% va merge intr-un fond destinat despagubirii populatiei afectate.
Anadarko a fost implicata si in scandalul Deepwater Horizon, deoarece detinea 25% din drepturile comerciale asupra exploatarii Macondo din Golful Mexic. Compania nu era insa operatorul sitului si nu avea dreptul sau obligatia legala de a interveni, astfel ca instanta nu a inclus-o printre partile acuzate. Totusi, ca actionar, Anadarko va trebui sa suporte o parte din amenzi.