SUA: Consumul de canabis a fost legalizat în patru state, în ziua alegerilor prezidențiale

Patru state americane au adoptat legislație pentru legalizarea consumului de canabis în scop recreațional în ziua alegerilor prezidențiale. Potrivit USA Today, Arizona, Montana, New Jersey și Dakota de Sud intră, astfel în grupul celor 15 state care au legalizat consumul recreațional pentru adulți sau au votat pentru legalizare. 

Dakota de Sud și Mississippi au adoptat inițiative pentru a permite consumul în scop terapeutic,  ceea ce înseamnă că 36 de state permit distribuirea legală a canabisului medicinal, conform unui bilanț al NORML, un grup non-profit de advocacy public pentru marijuana.

Susținătorii canabisului susțin că interdicțiile fac mai mult rău decât drogul în sine, înghițind resursele comunității, afectând în același timp în mod disproporționat persoanele de culoare.

Oponenții avertizează că utilizarea pe scară largă și accesibilitatea care ar putea veni odată cu legalizarea ar putea duce la efecte neprevăzute asupra sănătății sau ar putea avea un efect negativ asupra tinerilor.

Oregon, unde este deja legal consumul de marijuana, a relaxat legislația privind drogurile, devenind primul stat care a dezincriminat deținerea de cantități mici de cocaină, heroină și metamfetamină. Susținătorii au declarat că eliminarea pedepselor pentru infracțiunile nonviolente privind drogurile și îmbunătățirea serviciilor sociale i-ar putea ajuta pe cei care se confruntă cu abuzul de substanțe să-și readucă viața pe drumul cel bun.

Conform unor proiecții peluate de CNN Business, industria canabisului recreativ și medical din Statele Unite va înregistra vânzări de 19 miliarde de dolari anul acesta, va crește la 24 de miliarde de dolari până în 2021. Bethany Gomez, director general al Brightfield Group, o companie de cercetare și analiză de piață specializată în industria canabisului, crede că, odată cu adoptarea legislației în aceste state și cu potențial nou veniți, cum ar fi statul New York, până în 2025 vânzările vor ajunge la 45 de miliarde de dolari.

Inițiative susținute puternic de către populație 

În Arizona, proiectul care a fost adoptat marți ar legaliza deținerea a până la 28,35 grame de canabis pentru adulții de 21 de ani și peste și a instituit un sistem de autorizare pentru vânzările cu amănuntul, începând cu dispensarele medicale unde se consumă marijuana care funcționează în stat. Vânzările ar putea începe în acest stat din luna martie 2021. După publicarea oficială din 30 noiembrie, adulții vor putea deține și cultiva acasă în mod legal până la șase plante de canabis. 

În cadrul unui referendum, marți 3 noiembrie, votanții din New Jersey au votat majoritar în favoarea legalizării posesiei, vânzării și consumului de marijuana pentru adulți de 21 de ani și peste. Însă drogul va rămâne ilegal până când legiuitorii vor adopta un proiect de lege care îl va dezincrimina. Cu toate acestea, la scurt timp după validarea rezultatelor, procurorul general al statului ar putea da o directivă  pentru ca poliția să oprească arestarea persoanelor pentru infracțiuni referitoare la marijuana.

Au trecut cu o largă majoritate, nu a existat vreun scor strâns. E un succes răsunător pentru canabis, a declarat pentru CNN John Hudak, expert în politici publice privind canabisul și director adjunct la Brookings Institution.  

Statul Dakota de Sud a legalizat consumul de canabis în scopuri medicale. Potrivit legislației statale privind referendumul, reglementările vor intra în vigoare doar în 1 iulie 2021. 

Consumul recreațional de marijuana va fi legalizat și în Monatana, ca urmare a două inițiative complementare. Una dintre acestea reglementează utilizarea, instituind taxarea cu 20%, precum și opțiunea pentru fiecare district de a interzice dispensarele. Cea de a doua a modificat constituția statului Montanei, astfel încât să poată stabili vârsta minimă de cumpărare la 21 de ani.   

Autor: Jay Cannon 

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *