Array

Suceava vrea sa devina primul oras din tara cu transport public cu adevarat ecologic

Suceava vrea sa devina primul oras din tara cu transport public cu adevarat ecologic

Municipalitatea suceveana actioneaza pe trei directii pentru ca Suceava sa devina primul oras din tara cu transport public cu adevarat ecologic, a declarat marti primarul municipiului resedinta de judet, Ion Lungu.

Potrivit edilului-sef, pentru realizarea acestui obiectiv se are in vedere producerea energiei electrice ecologice prin noua centrala ce va folosi biomasa vegetala, realizarea infrastructurii pentru alimentarea cu energie electrica a autovehiculelor electrice, atat in parcari, cat si in actualele statii de carburanti, si introducerea in circulatie a autobuzelor electrice pentru transportul public de calatori.

Lungu a subliniat ca din 2012 va fi pusa in functie in municipiu noua centrala de cogenerare construita de Adrem Invest, centrala ce va produce energie verde, avand module ce vor folosi drept combustibil biomasa forestiera si plante energetice.

El a mai spus ca municipalitatea implementeaza, in colaborare cu firma Renault, un proiect privind instalarea unor prize de alimentare cu energie electrica, in parcari sau statii de combustibili, pentru un parc de 50 de masini electrice, urmand ca si Primaria sa achizitioneze cateva masini electrice.

Totodata, Lungu a subliniat ca municipiul Suceava face parte dintre cele zece orase europene care au lansat un proiect-pilot de introducere a transportului electric urban, atat in ceea ce priveste autobuzele electrice, cat si autoturismele electrice.

El a spus ca municipiul Suceava a semnat saptamana trecuta, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid si Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atat pentru transportul public, cat si in transportul autovehiculelor private.

Lungu a aratat ca memorandumul semnat de cele zece orase din UE va fi transmis Comisiei Europene, care urmeaza sa identifice bonificatiile de care beneficiaza autoritatile locale ce vor implementa acest proiect, initiat in baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbarile climatice si energia.

Lungu a precizat ca acest proiect-pilot prevede introducerea transportului electric in cele zece orase in vederea scaderii poluarii urbane si a subliniat ca, chiar daca autovehiculele electrice sunt mai scumpe, devin foarte rentabile in conditiile in care autoritatile vor beneficia de stimulente si bonificatii din partea UE. „Este un proiect-pilot chiar si pentru Comisia Europeana care va trebui sa aprobe un program special pentru transportul public ecologic”, a spus primarul.

El a adaugat ca cei zece semnatari ai memorandumului pentru introducerea transportului electric urban asteapta raspunsul Comisiei Europene privind modul in care se va implementa acest proiect. „Este un proiect de pionierat. E o onoare pentru Suceava sa faca parte din elita oraselor europene care vor avea transport public electric”, a mai spus Ion Lungu.

Primarul a subliniat ca acest proiect este oportun pentru transferul de experienta de la orasele partenere care sunt avansate in domeniul vehiculelor electrice. El a mentionat ca un autobuz electric de acest tip functioneaza deja in Oslo si ca doreste ca intr-un timp relativ scurt un asemenea tip de autobuz sa circule si in municipiul Suceava. „Vrem sa fim un oras cu poluare cat mai redusa. Sa ajungem sa producem energie electrica verde in centrala de cogenerare, folosind plante energetice si biomasa, iar energia electrica verde sa alimenteze autobuze si autoturisme electrice”, a spus Ion Lungu. El a subliniat ca, prin extrapolare, se poate spune ca autovehiculele electrice din municipiu vor fi alimentate prin folosirea biomasei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente