Terminal ecologic pe aeroportul Schipol din Amsterdam

Primul terminal tematic ecologic, deschis la aeroportul Schiphol

Inaugurat printr-un picnic la sfarsitul lunii trecute, terminalul verde al aeroportului Schipol din Amsterdam este primul spatiu de relaxare de acest gen. Nicaieri in lume decolarea avionului nu poate fi asteptata in compania ciripitului de pasarele sub coroana unui arbole secular.

Acum ca proiectul a fost finalizat, ajungem sa ne intrebam de ce nimeni nu s-a gandit la asta mai devreme. Airport Park este punerea in aplicare a unei idei cat se poate de simple si din ce in ce mai promovate odata cu cresterea in popularitate a tendintei ecologice.

Asa cum ii spune si numele, Airport Park este un parc tematic decupat in interiorul aeroportului Schiphol din Amsterdam. Pana la punctul de verificare a pasapoartelor, decorul este unul absolut obisnuit. Dincolo de vama insa, trunchiul gros al unui copac de 130 ani anunta schimbarea brusca de peisaj. Viata arborelui era amenintata in habitatul sau natural asa ca autoritatile au preferat relocarea lui in interiorul aeroportului pentru a-l salva.

Culoarea terminalului se schimba in verde, in locul scaunelor si meselor obisnuite, pasagerii fiind invitati sa se aseze pe busteni ca si cum ar fi la un picnic. Bancile clasice sunt alungite, accentul fiind pus pe o pozitie cat mai confortabila. Vegetatia naturala intra in amestec cu aranjamente de plante artificiale si, printr-un sistem numit „mixed reality“ incaperea este acoperita de sunete de pasari si proiectii cu fluturi care zboara pe pereti si podea. Parkcafé ofera mancare si sucuri naturale care pot fi servite in interior sau pe terasa in aer liber, special amenajata in exteriorul terminalului.

Proiectul verde merge chiar mai departe. Pasagerii isi pot incarca telefoanele mobile prin pedalarea pe biciclete care sunt folosite sa genereze energie electrica. Lumina provine de la surse LED, considerate cele mai eficiente energetic, magazinele vand pe cat posibil produse biodegradabile, iar iedera ornamenteaza fiecare colt pe care ii este permisa catararea.

Sala de asteptare poate fi gasita dincolo de punctul de control al pasapoartelor, Lounge 1, deasupra terminalului D.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente