Reuniunea de o zi pe tema schimbarilor climatice s-a incheiat, la New York, fara rezultate concrete, ci doar o declaratie in care tarile participante au promis sa foloseasca mai mult energia regenerabila si sa stranga miliarde de dolari pentru a veni in sprijinul tarilor in dezvoltare.
Liderii mondiali si-au stabilit ca obiectiv pana in 2030 sa opreasca pierderea padurilor tropicale, sa imbunatateasca productia de alimente si sa mareasca numarul de automobile electrice cu 30 % pana in 2030. Aceste obiective sunt menite sa pregateasca viitorul summit pe tema incalzirii globale care va avea loc la Paris in 2015.
La Fondul Verde al ONU s-au strans deocamdata doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un miliard promisi marti de Franta, a declarat la incheierea reuniunii secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Suma este departe de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, pentru a ajunge la 100 de miliarde pe an din 2020.
Inaltul oficial ONU a mai anuntat ca bancile private s-au angajat sa emita obligatii verzi in valoare de 20 de miliarde de dolari si ca asiguratorii intentioneaza sa isi ‘dubleze investitiile verzi’ pana in 2015, ajungand la 82 de milioane de dolari.
Presedintele american, Barack Obama, a promis ca Statele Unite isi vor asuma partea lor de contributie la combaterea „amenintarii urgente si crescande a schimbarii climei“.
La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat ca Franta va contribui cu un miliard de dolari la Fondul Verde, creat in 2009 pentru a sustine tarile in dezvoltare in eforturile de a face fata schimbarilor climatice. Germania anuntase din iulie o contributie de un miliard de dolari.