In luna februarie, au aparut rezultatele proiectului Global Population Speak Out (GPSO), demarat la inceputul lui octombrie 2008 prin trimiterea unei scrisori catre mai multi oameni de stiinta din intreaga lume. Scopul proiectului este sa sparga obstacolele puse in calea discutiilor publice pe tema legaturii directe dintre cresterea populatiei umane si deteriorarea mediului inconjurator.
Telul initiatorului GPSO, John Feeney, jurnalist ecologist, a fost de a convinge cel putin 50 de oameni de stiinta sa-si exprime opiniile despre legatura dintre populatie si calitatea mediului, pe parcursul lunii februarie, iar al 50-lea cercetator a acceptat provocarea, pe data de 27 octombrie 2008.
In continuare, alti cercetatori, jurnalisti si reprezentanti ai organizatiilor ecologiste s-au alaturat proiectului, unii dintre ei oferindu-si sprijinul fara a fi fost invitati in prealabil. Astfel, lista celor care s-au angajat sa „sparga gheata” in legatura cu acest subiect a ajuns, in final, la peste 200 de persoane din intreaga lume, incluzand si aproximativ 30 de „cetateni ingrijorati” – oameni simpli, care au dorit sa sprijine acest efort prin mijloacele pe care le au la dispozitie, cum ar fi abordarea problemei suprapopularii, in scrisori trimise publicatiilor din presa scrisa, interventii telefonice in emisiuni de radio si televiziune sau mesaje postate pe Internet.
Unul dintre principalii sustinatori ai GPSO, antropologul Jeffrey McKee, de la Universitatea Ohio, a spus: „Daca te uiti la principalele probleme si teluri ale prezentului – prosperitate economica, apa curata, energie regenerabila, protejarea biodiversitatii – observi ca au un numitor comun. Toate indica nevoia de a opri imediat si in mod responsabil cresterea populatiei umane si apoi de a o aduce inapoi in limite sustenabile”.
Insa, asa cum a spus John Feeney: „In ciuda rolului-cheie pe care-l are in aproape toate problemele care tin de mediul inconjurator, multi considera de ani buni ca abordarea subiectului populatiei este nepopulara politic. De fapt, in ciuda nevoii urgente de solutii, a devenit tabu sa spui in public ca este necesara o stabilizare si apoi o reducere a populatiei, intr-un mod responsabil”.
El a mai adaugat ca: „Organizatiile ecologiste s-au ferit sa vorbeasca despre asta, pentru ca stiu ca vor fi criticate si si-ar putea compromite finantarile. Oamenii de stiinta au ezitat si ei, stiind ca mentionarea populatiei va starni controverse”.
Sursa: Infomediu Europa