Surpriza neplacuta: Comisia Europeana penalizeaza Romania cu 100 mil. euro la deblocarea fondurilor UE

In vara, Emanuel Durão Barroso, seful Comisiei Europene, a avertizat ca este „intolerabil“ ca rata de absorbtie a Romaniei sa fie de doar 3%

Comisia Europeana a dat ieri unda verde autoritatilor de la Bucuresti pentru a reincepe sa trimita facturi spre rambursare pentru fondurile europene, insa Bruxellesul a refuzat facturi in valoare totala de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

„Este un lucru pozitiv faptul ca se pot relua platile de la Comisia Europeana inainte de sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale. Este adevarat ca reluarea platilor se va face in anumite conditii conform carora vom putea transmite cereri de rambursare in valoare sensibil mai mica decat cea preconizata anterior”, a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, care este responsabil direct de banii europeni care intra in economia romaneasca.

In ultimele saptamani Leonard Orban a anuntat de mai multe ori ca pana la sfarsitul acestui an Romania va trimite facturi spre rambursare catre Comisia Europeana in valoare de 450-500 de milioane de euro. Reprezentantii MAEur spun insa acum ca vor trimite in urmatoarele saptamani facturi de numai 340 de milioane de euro spre rambursare care se adauga altor 43 de milioane de euro transmise deja la finalul saptamanii trecute. Pe scurt, Bucurestiul s-a inteles cu oficialii de la Comisia Europeana sa trimita facturi mai mici cu pana la aproximativ 100 de milioane de euro in acest an pentru ca restul de bani sa fie rambursati la un moment viitor – neprecizat.

„Dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile – respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit – au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si aplicarea unor corectii financiare suplimentare cu caracter preventiv pana la finalizarea procedurii de conciliere”, se arata intr-un comunicat al MAEur.

In esenta, Comisia Europeana transmite Romaniei ca nu are incredere in verificarile facute in cele sase luni cat timp platile au fost oprite si ca solicita asigurari suplimentare (prin neonorarea facturilor de 100 mil. euro) care sa acopere alte posibile nereguli.

In aceasta toamna autoritatile au verificat 466 de contracte din care pentru 133 au fost descoperite probleme. Valoarea corectiilor financiare aplicate initial de Romania s-a cifrat la 12,6 milioane de euro.

Corectiile suplimentare cerute in prezent de Comisie reprezinta 10% din banii pe care Bucurestiul urma sa ii primeasca in ultimele doua saptamani ale anului pentru proiectele europene pentru transport, dezvoltare regionala si cresterea competitivitatii economice. Alte corectii acopera 25% din valoarea facturilor ce urmau a fi transmise pana la sfarsitul anului prin programul de fonduri europene pentru mediu. MAEur a inaintat numai procentele retinute de Comisie din facturile ce urmau a fi onorate in acest an, fara sa precizeze despre ce suma totala este vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *