Sute de braconieri din Bucovina au primit „NUP” in dosare penale intocmite de politisti

Sutele de braconieri care distrug fondul piscicol din judetul Suceava, adunand cantitati mari de peste folosindu-se de ecrane, voloace, setci si tot felul de unelte ilegale, au fost realmente vanati in ultima vreme de politisti si jandarmi, care le-au intocmit o multime de dosare penale. Munca oamenilor legii s-a dovedit insa zadarnica, toate dosarele penale finalizate anul trecut soldandu-se cu solutie de neincepere a urmarii penale.

Pe parcursul anului 2007, numai jandarmii au constatat 107 infractiuni la regimul piscicol, fata de doar 23 inregistrate in anul 2006. Si politistii si-au facut mult mai bine treaba decat in anii precedenti. In primele noua luni ale anului trecut, acestia au constatat 203 infractiuni piscicole, fata de doar 47 in aceeasi perioada din 2006.

„Toate cele mai bine de 100 de dosare penale finalizate in 2007 au avut aceeasi solutie. Oricat de serioase au fost pagubele produse de acesti asa-zisi pescari, toti au scapat doar cu o amenda penala. In ultima vreme colaboram bine cu jandarmii si politistii, facem multe actiuni de control, insa finalitatea lor tinde spre ze
ro”, ne-a declarat Nicolaie Goicea, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Suceava.
Interesant este braconierii de peste din Suceava nu iau pauza nici iarna. In doua cazuri descoperite recent de jandarmi, dupa ce au facut copci cu ajutorul topoarelor, braconierii si-au intins plasele de pescuit pe distante de cateva sute de metri.

Cum se braconeaza cu ecranul si setca

Cel mai adesea, oamenii legii aduna din confiscari ecrane si setci monofilament. Braconajul cu ecranul este foarte simplu. De varful unui bat se ataseaza ecranul, o plasa deasa in forma triunghiulara. Plimbata prin apa, plasa agata pestele, care, odata prins, greu se mai poate elibera. Mult mai profitabil pentru braconieri este pescuitul cu setca. Lunga de 100 sau 200 de metri si cu o latime de minimum 1,5 metri, setca se intinde in apa pe lateral. Este foarte eficienta si in apele curgatoare si in cele statatoare, agatand cu usurinta si puiet, dar si pesti mari.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *