Frumoasele inaripate se simt in largul lor in aval de barajul de la Sascut

De citeva zile, sute de lebede au ocupat baltile din Orbeni, unde si-au gasit adapost si nu se dau plecate in ruptul capului.
Minunatele inaripate profita din plin de faptul ca apa nu a inghetat in totalitate, inoata gratios si nu se sinchisesc de putinii pescari care se aventureaza in zona. Ele nu par deloc a fi speriate, si se simt ca acasa, la fel ca si suratele lor, la fel de delicate si gratioase de pe lacul Lilieci, unde se pare ca au descoperit paradisul. In grupuri de cite 10 sau 20, lebedele au poposit in stufarisul din coada lacului de la Sascut, unde au gasit adapost si peste din belsug.
Daca batrinii spun ca aparitia berzelor sau a lebedelor in lunile geroase nu prevesteste o iarna prea usoara, in schimb, specialistii considera aceasta ca pe un lucru normal. Ei spun ca mai mult ca sigur gratioasele inaripate au venit din Rusia sau Finlanda si, in drum spre Delta, au facut o escala pe lac, sa se odihneasca si sa-si adune fortele pentru calatoria finala si mai mult ca sigur ca pasarile vor pleca spre locuri mai calde imediat ce apa din lac va ingheta in totalitate.”Lebedele sint prezente in numar mare pe toate lacurile de pe cursul riului Bistrita si Siret, unde se afla in pasaj, si vor ramine pe toata durata iernii daca vor fi conditii meteo favorabile Vom monitoriza aceste zone pentru ca vinatorii sa nu ia in catarea armei pasarile, pentru a nu se repeta incidente precum cel de acum citiva ani, tot de la Sascut, cind u preot a cimpuscat un pui de lebada, confundindu-l, spune el, cu o gisca”, ne-a explicat Gabi Gritcu, coordonator al Centrului Regional de Ecologie Bacau.

Sursa: Ziarul de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here