Talpa-gastei (Leonurus cardiaca) este una dintre plantele renumite pentru efectele tonice asupra intregului organism. Cercetarile recente au demonstrat ca planta are efecte terapeutice de trei ori mai puternice decat valeriana in bolile de inima.
Datorita substantelor active din compozitia sa: vitaminele A, C si E, taninuri, flavonoizi, glicozide amare, acizi fenolici si leonurina, un compus specific, planta actioneaza ca antidepresiv, ca un calmant cardiac si gastric.
Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda preparatele din talpa-gastei persoanelor cu aritmii cardiace de origine nervoasa, hipertensivilor (pentru ca regleaza presiunea sangelui), celor cu ischemie cardiaca, atat in forme dureroase, cat si nedureroase, in stari de anxietate, de neliniste si in crizele de astm.
Infuziile de talpa-gastei pot fi folosite si ca adjuvante in tratamentul bronsitelor, colitelor de fermentatie si reumatismului.
Preparare si administrare
Sirop: Se prepara dintr-un litru de infuzie concentrata (noua lingurite de planta la un litru de apa). Dupa 10 minute de infuzare, se strecoara ceaiul si se adauga 700 g de zahar. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Atunci se adauga zeama de la o lamaie, iar siropul se mai fierbe timp de trei-patru minute. Se pastreaza in sticlute sigilate. Se adauga cate doua lingurite de sirop la o cana de ceai. Se bea dimineata si seara, inainte de culcare.
Pulbere: Se administreaza jumatate de lingurita de trei ori pe zi, in aritmii.
Sursa: Adevarul