Raul Iordan ar putea seca anul viitor

  0
  593
  Poluare alarmant? în Harghita pe râul Olt

  Raul Iordan, unde, potrivit traditiei crestine, a fost botezat Iisus Hristos, nu mai este decat un firisor de apa poluat ce ar putea disparea chiar de anul viitor daca nu vor fi luate masuri pentru a fi salvat, au avertizat aparatorii mediului inconjurator.raul Iordan

  Celebrul rau „a fost redus la un simplu paraias in sudul Lacului Tiberiada, fiind secat de exploatarea excesiva a apei sale si devastat de poluare”, a avertizat asociatia Prietenii Pamantului/Orientul Mijlociu (FoEME) intr-un raport prezentat, pe 3 mai, la Amman si citat de AFP.

  Potrivit acestui raport, 98% din apele Raului Iordan au fost deturnate de Israel, de Siria (care exploateaza Yarmuk, afluentul Iordanului) si de Iordania.

  Raul, care in trecut varsa anual 1,3 miliard de metri cubi de apa dulce in Marea Moarta, acum nu varsa mai mult de 30 de milioane de metri cubi, fapt ce a facut ca nivelul marii sa scada, in fiecare an, cu cate un metru.

  Mai mult, „apele care au ramas provin mai ales din canalele de scurgere, din lacurile piscicole sau sunt salcii”, a subliniat asociatia, care este formata din israelieni, palestinieni si iordanieni.

  „Fara o actiune concreta, trebuie sa ne asteptam ca Iordanul inferior sa sece la sfarsitul lui 2011”, mai precizeaza raportul.

  FoEME este de parere ca singura solutie la aceasta grava problema o reprezinta stoparea pomparii intensive ai deversarea de cantitati uriase de apa dulce in cursul inferior al Iordanului.

  Israelul este asteptat sa furnizeze cel mai mare sprijin, avand in vedere ca statul evreu deturneaza cantitati enorme de apa, dar detine si posibilitati tehnologice pentru a se implica.

  Raportul estimeaza ca o mai buna administrate a apei i-ar permite Israelului sa economiseasca, in fiecare an, 517 milioane de m3 de apa dulce, iar Iordaniei, 305 milioane de m3. Astfel, o buna parte din apa i-ar putea fi „restituita” raului.

  In mai 2009, aparatorii mediului inconjurator din Israel i-au cerut papei Benedict al XVI-lea sa intervina pentru salvarea Iordanului, cu ocazia vizitei acestuia in Tara Sfanta, insa situatia s-a inrautatit ulterior.

  Sursa: Intact News

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.