La mai bine de 20 de ani de la mareea neagra provocata de vasul petrolier Exxon Valdez, Alaska inca nu si-a revenit la normal, suferind din cauza pacurii care persista pe stanci si a zecilor de specii de animale disparute.
Industria pescuitului heringului, pana atunci infloritoare, s-a prabusit definitiv in 1993, in timp ce stocurile de somon au ramas la niveluri foarte scazute, iar populatia de orca (balene ucigase) din golful Prince William Sound este amenintata cu disparitia.
Plajele din regiune inca sunt poluate de aproximativ 80.000 de litri de petrol, care reprezinta doar o mica parte din cei 41 de milioane de litri care au fost deversati pe o zona de coasta intinsa pe 1.300 km.
Petrolul „nu a fost curatat inca si nimeni nu stie daca va fi curatat vreodata”, a declarat Emilie Surrusco, purtator de cuvant al Asociatiei pentru Apararea Vietii Salbatice din Alaska, citata de AFP.
„Impactul asupra pescuitului inca se mai simte, nici heringul si nici somonul nu si-au revenit la nivelurile de dinainte. Totul este inca devastat aici. Asa ca ce vedem in Golful Mexic ne duce la disperare”, a adaugat Surrusco.
Mareea neagra provocata de Exxon Valdez a mai ucis 250.000 de pasari marine, 2.800 de vidre de mare, 300 de foci, 250 de pasari de prada si 22 de orca.
La acest dezastru natural s-a adaugat si deteriorarea considerabila a relatiilor sociale din cadrul celor mai afectate comunitati de pescari.
„Ceea ce se vede la stiri sunt imagini cu petrolul care pluteste la suprafata apei sau care este deversat pe plaje, cu animale si pasari acoperite cu pacura”, insa „ravagiile in randul oamenilor sunt mai dificil de vazut, pentru ca acestea se dezvolta mai tarziu”, a atras atentia Stan Jones din cadrul Consiliului regional din Prince William Sound.
Steve Picou, profesor de sociologie la Universitatea din Sudul Alabama, a condus mai multe studii privind consecintele mareei negre asupra populatiilor din regiune.
„Ceea ce am descoperit este ca, la cinci sau sase ani de la catastrofa, oamenii au devenit foarte deprimati si izolati. Am descoperit multe sindroame ale stresului posttraumatic si depresii nervoase”, a precizat Picou.
In plus, „capitalul social” al mai multor comunitati s-a prabusit, locuitorii din regiune refuzand sa mai ia parte la viata publica. „Am asistat la o crestere a violentei domestice, a divorturilor si a caderilor nervoase. Este ca un traumatism colectiv. Relatiile sociale si structurile familiale s-au prabusit”, a mai adaugat Picou.
Sursa: Intact News