Tapinarii ne otravesc apa!

?apinarii ne otr?vesc apa!
Tapinarii ne otravesc apa!
Tapinarii ne otravesc apa!

Au fost amendati de comisarii Garzii de Mediu de nenumarate ori, dar continua sa otraveasca apele pe care le folosesc pe post de drum, pentru a trage bustenii prin ele. Este vorba despre cei care prelucreaza lemnul in zona Taia – Jiet si din cauza carora turbiditatea apelor a fost foarte mare, mai ales zilele acestea, cand a plouat.

Problema tapinarilor din zona Taia – Jiet, de langa Petrila, dateaza de ani de zile si nu si-a gasit rezolvarea nici dupa interventia Garzii de Mediu, care a aplicat numeroase amenzi. Iar acum, cand a ploua abundent, problemele au fost fix in acele zone sia sta in ciuda faptului ca reprezentantii Composesoratului Obstea Jiana, care detin paduri in zona respectiva, sustin ca s-au remediat deficientele privind transportul lemnului si nu mai otravesc apele. „Problemele au continuat pe Taia, exact in acele zone unde s-a exploatat. Am vorbit cu cei de la Ocolul Silvic si cei de la Composesoratul Obstea Jiana si ne-au spus ca nu e de la ei, este de la ploaie, insa celelalte ape sunt curate”, a declarat Cristian Ionica, seful departamentului productie din cadrul SC ApaServ Valea Jiului SA. In plus, sunt martori care au vazut masini cu lemne coborand din acea zona, insa apele pot fi afectate si de exploatarile de lemn mai vechi. In valea Jiului a fost cod galben de precipitatii si cod portocaliu hidrologic, iar normele spun ca atunci cand ploua padurile nu trebuie exploatate, iar apele in nici un caz nu pot fi folosite pentru a trage bustenii. Cristian Ionica spune ca au facut si adresa scrisa au sesizat si telefonic faptul ca apele sunt din nou tulburate, iar efectul nu este doar imediat, ci in timp. Iar pentru ca populatia sa nu aiba de suferit si statia de tratare a apei sa nu fie oprita, s-a lucrat cu reactivi, dara sta inseamna o crestere a costurilor.

An de an creeaza probleme

Nu este pentru prima data cand cei care exploateaza padurile in Estul Vaii Jiului tulbura apele si nu o data a fost nevoie ca statiile de tratare a apei sa fie oprite din aceasta cauza, desi turbiditatea apei a fost crescuta. „S-a lucrat cu reactivi, iar statia nu a fost, din fericire, oprita. Din pacate, nu inteleg ca suntem cu totii afectati”, a mai spus oficialul ApaServ Valea Jiului SA. Si chiar daca din cauza ploilor situatia a fost la limita pe toate captarile, s-a reusit depasirea momentului, fara sa fie nevoie de intreruperea furnizarii apei.

Exploatarile forestiere din estul Vaii Jiului au creat an de an probleme populatiei si furnizorului de apa potabila, iar cand turbiditatea creste foarte mult, oamenii risca sa ramana fara apa la robinete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *