Muzeu pentru cea mai mare rezervatie de peri salbatici din Europa

0
533
Muzeu pentru cea mai mare rezerva?ie de peri s?lbatici din Europa
Muzeu pentru cea mai mare rezervatie de peri salbatici din Europa
Muzeu pentru cea mai mare rezervatie de peri salbatici din Europa

Satul Chegea, comuna Sacaseni, este localitatea care are cea mai mare rezervatie de par salbatic din Europa, iar localnicii dovedesc in fiecare an ca stiu cum sa-si valorifice aceasta mostenire unica.

De mai bine de sapte ani, la Chegea are loc Festivalul parului salbatic, care a ajuns sambata la cea de-a saptea editie. Evenimentul a fost marcat cum se cuvine de catre toti localnicii, dar si cu participarea vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Govor – un fiu al satului, a protopopului de Carei, Marian Crainic – care a slujit cinci ani la biserica din localitate, a primarului si viceprimarului Levente Zoltan Ferencz si Calin Ioan Pop, respectiv a preotului paroh Gheorghe Stet, care pastoreste sufletele credinciosilor din Chegea de mai bine de 35 de ani.

Sarbatoare ajunsa la a saptea editie
Sute de persoane si-au dat intalnire la cea de-a saptea editie a Festivalului parului salbatic de la Chegea, singura sarbatoare de peste an in care tot satul se aduna pentru a-si celebra cea mai mare si mai bogata mostenire: cea mai mare rezervatie de peri salbatici din Europa. Seria evenimentelor a inceput la Biserica ortodoxa cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil din localitate, printr-un TeDeum oficiat de un sobor de preoti, in frunte cu protopopul de Carei, Marian Crainic. In cadrul predicii sale, Marian Crainic a indemnat localnicii sa cinsteasca marea rezervatie de peri salbatici.

”Este minunat cand fratii crestini pot petrece impreuna. Este important sa avem vreme de dragoste, de prieteni, de frati si de surori. Noi cinstim azi la Chegea ceea ce toata Europa admira. Noi avem aici cea mai mare rezervatie de par salbatic din Europa. Sa cinstim satul acesta aflat pe-un picior de plai si pe-o gura de rai”, a precizat Marian Crainic.

La randul sau, parintele paroh Gheorghe Stet a aratat ca aceasta rezervatie este o veritabila catedrala naturala, indemnandu-i pe credinciosi sa se intoarca spre frumusetea naturii, ”acolo unde este si Duhul Sfant”.

Imediat dupa slujba, satenii si oaspetii lor s-au deplasat la Caminul Cultural, unde a inceput petrecerea cu Leontina Dorca si minunatii copii de la Cununita Nazdravana, dupa care gazdele si-au cinstit invitatii cu bucate traditionale din zona, dar si cu multa ospitalitate si voie buna.

Muzeu al parului salbatic
Vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor, a precizat ca institutia pe care o reprezinta, prin Muzeul Judetean, va infiinta la Chegea un muzeu al parului salbatic.

”Aici, la Chegea, este cea mai mare rezervatie de peri salbatici din Europa si putini oameni au stiut acest lucru, dar acum incet-incet se mediatizeaza mai mult si s-a facut si o sarbatoare in acest sens. De sapte ani la Chegea se sarbatoreste parul salbatic. Chegea este o localitate mica, cu putine familii, dar uite ca incet-incet ii va merge numele si renumele si in alte tari. Am discutat cu colegul meu Adrian Stef si am ramas intelesi ca vom face aici, la Chegea, un muzeu al parului salbatic, organizat de noi, Consiliul Judetean, prin Muzeul Judetean. Acum cativa ani primarul si locuitorii mi-au tot pomenit de aceasta intentie, iar eu i-am ajutat prin Consiliul Judetean. Vom cumpara o locatie si vom face acest muzeu dedicat parului salbatic”, a declarat Mircea Govor.

Oficialul satmarean este si un fiu al satului.

”Prezenta mea aici nu este doar din calitatea mea de vicepresedinte al Consiliului Judetean, ci am venit si pentru ca maica-mea este din Chegea, si parintii mei s-au cunoscut aici, in Chegea, la bal. Asa ca bunicii mei au trait aici si aici sunt inmormantati, ma simt atasat sufleteste de aceasta localitate. Vin in fiecare an aici in Chegea si vin cu foarte mult drag. Cunosc aceste locuri foarte bine si pot sa va spun ca sunt niste locuri extraordinare. Aceasta padure de par salbatic este o bogatie naturala cum nu se gaseste in alte tari. Asa ca ma bucur ca pot fi alaturi de oamenii din Chegea. Chiar daca nu sunt prea multi, dar sunt cu suflet mare. Sunt oameni harnici si vreau sa le spun ca sunt cu sufletul alaturi de ei”, a conchis Mircea Govor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.